Ráhúzhatják a vizes lepedőt Franciaországra a hitelminősítők
Gazdaság

Ráhúzhatják a vizes lepedőt Franciaországra a hitelminősítők

Portfolio
A francia kötvénypiacok próbatétel elé néznek, mivel három hitelminősítő is ítéletet mond Franciaországról. A Moody's Ratings és a Fitch Ratings pénteken vizsgálja felül Franciaország hitelminősítését, és a piac a kilátások esetleges negatívra való leminősítésére számít. Az S&P Global Ratings a jövő hónapban mond ítéletet, ami tényleges leminősítést eredményezhet – Bloomberg.

A francia költségvetéssel kapcsolatos aggodalmak azóta nőnek, hogy a kormány a következő évekre nagyobb hiányt prognosztizált, annak ellenére, hogy rendkívüli kiadáscsökkentést jelentett be. A gazdaság továbbra is gyenge, az adóbevételek pedig elmaradnak, ami megnehezíti, hogy Franciaország olyan gyorsan teljesítse a kitűzött célokat, ahogyan azt ígérte.

A francia adósságállomány, amelyet egykor az euróövezet egyik legbiztonságosabbjának tartottak, a költségvetési helyzet romlásával fokozatosan leépül. A 10 éves kötvények többlethozama a német értékpapírokhoz képest megduplázódott a Covid előtti szintekhez képest, és figyelemre méltó az adósság alulteljesítése a spanyol, olasz és portugál értékpapírokkal szemben. A Spanyolország által a hitelfelvételért fizetett többletköltség Franciaországhoz képest az elmúlt hat hónapban csaknem felére csökkent.

Sok befektető a francia kötvényeknél a helyzet fennmaradását várja, míg Adam Kurpiel, a Societe Generale szakértője arra számít, hogy a francia kötvények továbbra is alulteljesítenek, ami a német adóssággal szembeni hozamprémiumot a jelenlegi 50 bázispont körüli értékről 60 bázispont felé viszi.

A hitelminősítők már hónapok óta jelzik a Franciaország hitelminősítését érintő kockázatokat, a Fitch egy évvel ezelőtt leminősítette az országot, októberben pedig újabb óvatos megjegyzést adott ki. A Moody's, amely több mint négy éve stabil kilátást tart Franciaországra, 2022 végén azt mondta, hogy a költségvetési konszolidáció iránti elkötelezettség gyengülése növelni fogja a lefelé irányuló hitelezési nyomást. Az S&P is jelezte a kockázatokat, ha a költségvetési hiányt nem sikerül csökkenteni, és a következő, május 31-i értékelésében várhatóan 2015 óta először lerontja Franciaország osztályzatát.

Franciaország GDP-arányos adósságrátája a Covid-járvány előtti 98%-ról tavaly 110,6%-ra emelkedett, és a kormány előrejelzései szerint tovább fog nőni, hogy 2025-ben 113,1%-on tetőzzön. Francois Villeroy de Galhau, a Francia Nemzeti Bank elnöke a hét elején a francia elnöknek írt éves levelében azt mondta, hogy az előrejelzések szerint az adósságszolgálat költségei a 2020-as 29 milliárd euróról 2027-re mintegy 80 milliárd euróra emelkednek.

Címlapkép forrása: Shutterstock

Ricardo

Egy kritika kritikája

Az osztrák közgazdasági iskola kritikája szerint a monetaristák tévesen egy mechanisztikus mennyiségi pénzelméletet fogadnak el, ami a pénz semlegességén, a mikro- és makrogazdaság merev elk

Kiszámoló

Itt a nyár, itt a roaming frász ideje

Itt a nyár, a vakációk és ezzel együtt a roaming frász ideje is. Az Unió nagyon helyesen rálépett a mobilszolgáltatók nyakára, az addigi szabadrablást felváltotta az, hogy az Unión belül ug

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Egyik napról a másikra felsorakozott a kínai hadsereg – Nyakunkon a következő nagy háború?
Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai? Bemutatjuk melyik platformunk a legoptimálisabb külföldi részvények vásárlásához.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Székesfehérvár
2024. június 4.
Financial IT 2024
2024. június 11.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
2024. június 12.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Schneider Electric Dunavecse Szijjarto Peter