Új magyar bérrobbanás: 600 ezer felett az átlagbér
Gazdaság

Új magyar bérrobbanás: 600 ezer felett az átlagbér

Portfolio
A januári meglepő béradatok után kitartott a lendület februárban is. A bruttó átlagbér 14%-kal nőtt, ami majdnem 10%-os reálbéremelkedést jelent. A közszférában gyorsabban, míg a vállalatoknál némiképp lassabban nőttek a keresetek.

Szinte mindenkit meglepett, hogy januárban 14,6%-kal nőttek a bruttó bérek az előző év azonos időszakához képest. A februári gyors béremelkedés viszont már aligha lehet váratlan. A KSH friss adatai szerint a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 400 forint volt, 14%-kal nőtt az egy évvel korábbihoz képest. A nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 402 600, a kedvezményeket figyelembe véve 417 100 forintot ért el.

Fontos kiemelni, hogy az "átlagember" bére inkább a mediánnak felel meg, mintsem az átlagbérnek. (A mediánbér a kereseteket sorbarendezve a középen álló dolgozó fizetése.) A bruttó mediánkereset 491 900 forint volt, ami 16,2%-kal meghaladta az egy évvel korábbit. Miután a mediánbér gyorsabban nőtt, mint az átlag, ezért elmondható, hogy a kifejezetten magas jövedelműek béremelkedése elmarad az országos átlagtól. Vagyis minden bizonnyal a bérek emelése idén is hasonló mintát követhet az egyes jövedelmi ötödökben, mint tavaly. Az, hogy az alsó két-három jövedelmi ötödben gyorsabban nőnek a bérek, nagyrészt azzal függ össze, hogy a minimálbér és a garantált bérminimum jelentősen, rendre 15, illetve 10%-kal emelkedett.

A vállalati szektorban lassabb, míg a költségvetési szférában magasabb volt a bérek növekedési üteme. A cégek átlagosan 12,6%-kal emelték a fizetéseket éves alapon, így a vállalatoknál bruttó 611 700 volt az átlagbér.

A költségvetési szektorban 17,2%-kal nőttek a bérek, bruttó 582 100 forintra.

A rendszeres (prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás nélküli) bruttó átlagkereset 578000 forintra becsülhető, 14,4%-kal magasabb, mint az előző év azonos időszakában. A rendszeres bruttó átlagkereset a vállalkozásoknál 577000, a költségvetésben 572900, a nonprofit szektorban 602600 forintot tett ki, 13,2, 17,7, illetve 16,8%-kal emelkedett egy év alatt.

Miután az infláció alacsony szintre süllyedt a tavalyi rekordok után, így elmondható, hogy a keresetek vásárlóereje is gyorsan nő. Februárban 3,7% volt az infláció, így a reálbérek 9,9%-kal nőttek. A keresetek gyors emelkedése azonban egyelőre nem csapódott le a fogyasztásban, a kiskereskedelmi forgalom ugyanis továbbra is nagyon gyenge.

Ami a kilátásokat illeti, a bérek emelkedése az idei év egészében gyors lehet. A minden várakozást felülmúló januári béradat után a Portfolio megkérdezte az elemzőket a bérek kapcsán, akik úgy vélik, hogy a korábban várt 8-10% közötti emelkedés helyett 12-14%-kal nőhetnek a keresetek 2024-ben. Ez 8% körüli reálbér-emelkedést jelenthet. Utoljára a 2000-es évek elején, illetve 2016 és 2019 között időszakban nőtt olyan gyorsan a reálbér, mint ahogy várhatóan idén emelkedni fog. Mindkét időszak közös jellemzője, hogy kifejezetten nagymértékben nőtt a minimálbér, miközben az infláció alacsony maradt.

Címlapkép forrása: Getty Images

Ricardo

Egy kritika kritikája

Az osztrák közgazdasági iskola kritikája szerint a monetaristák tévesen egy mechanisztikus mennyiségi pénzelméletet fogadnak el, ami a pénz semlegességén, a mikro- és makrogazdaság merev elk

Kiszámoló

Itt a nyár, itt a roaming frász ideje

Itt a nyár, a vakációk és ezzel együtt a roaming frász ideje is. Az Unió nagyon helyesen rálépett a mobilszolgáltatók nyakára, az addigi szabadrablást felváltotta az, hogy az Unión belül ug

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Jön a felturbózott szuperállampapír! Itt vannak a részletek
Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai? Bemutatjuk melyik platformunk a legoptimálisabb külföldi részvények vásárlásához.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Székesfehérvár
2024. június 4.
Financial IT 2024
2024. június 11.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
2024. június 12.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
etterem