Úttörő vállalkozás indult Magyarországon a HEM-ek tőzsdei kereskedelmével, íme az első tapasztalatok
Gazdaság

Úttörő vállalkozás indult Magyarországon a HEM-ek tőzsdei kereskedelmével, íme az első tapasztalatok

Portfolio
Az Energiahatékonysági Kötelezettségi Rendszer (EKR) keretében létrejövő hitelesített energiamegtakarítások (HEM) tőzsdei kereskedelmének elindulása úttörő vállalkozás Magyarországon, amely újabb lendületet adhat a hazai energiahatékonysági piac fejlődésének – többek között ezek hangzottak el a HEM-ek és piacaik szakmaközi tapasztalatai, új kereskedelmi lehetőségek címmel rendezett tegnapi konferencián.

Juhász Edit, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elnöke többek között arról beszélt a MEKH összefoglalója szerint, hogy "az Energiahatékonysági Kötelezettségi Rendszer keretében létrejövő hitelesített energiamegtakarítások tőzsdei kereskedése újabb lendületet adhat a hazai energiahatékonysági piac fejlődésének".

Az elnök a köszöntőjében hangsúlyozta, hogy

a magyar gazdaság versenyképességének egyik kulcsa az energiahatékonyság növelése.

"Az EKR célja az energiahatékonysági beruházások ösztönzése, és a számok azt mutatják, hogy a rendszer a gyakorlatban is bizonyított. Az elmúlt években az EKR több mint 4600 energiamegtakarítást eredményező projekt megvalósítását segítette elő. 2023-ban az érintettek 99,34%-os arányban hitelesített energiamegtakarítások elszámolásával teljesítették kötelezettségeiket, és tavaly az elszámolt energiamegtakarítások már meghaladták az 1500 TJ/év mennyiséget" – tette hozzá a MEKH elnöke a 2023. év elszámolásának lezárása kapcsán.

Juhász Edittel a közelmúltban készítettünk nagyinterjút, amelyben az EKR-rendszerről is beszélgettünk:

Az EKR eddigi tapasztalatairól és a HEM-ek tőzsdei értékesítéséről a minapi Portfolio-konferencián is beszámolt a MEKH és a HUPX illetékes szakértője, a tapasztalatokról itt írtunk:

Az EKR és a MEKH kapcsolatáról röviden

A MEKH 2021. január 1-je óta végrehajtó hatóságként működteti az Energiahatékonysági Kötelezettségi Rendszert (EKR), melynek célja, hogy az érintett kötelezettekenergiaértékesítésük arányában olyan gyakorlati intézkedéseket, fejlesztéseket, beruházásokat hajtsanak végre, amelyek a végfelhasználóknál igazolt energiamegtakarítást eredményeznek. Az adott évben esedékes energiamegtakarítás mértékét határozatban állapítja meg a MEKH, melynek feladata a kötelezettségek teljesítésének ellenőrzése és a lejelentett megtakarítások adatbázisának vezetése is. A jogszabályok alapján az EKR szereplői a 2023-ra fennálló kötelezettségeik teljesítésére elszámolni kívánt hitelesített energiamegtakarításokat 2024. március 31-ig jelenthették be a MEKH felé.

Deli Daniella, az Energiaügyi Minisztérium klímapolitikáért felelős helyettes államtitkára előadásában hangsúlyozta, hogy az Európai Unió egyre ambiciózusabb energiahatékonysági célokat tűz ki, amelyekhez a hazai szabályozásnak is alkalmazkodnia kell. Mint mondta,

a szigorodó célszámok szükségessé teszik az EKR és az alternatív energiahatékonysági szakpolitikák felülvizsgálatát és új intézkedések bevezetését.

Ezek között említette a 108 milliárd forintos keretösszeggel induló otthonfelújítási programot, amely a családi házak energiahatékonyságának javítását szolgálja.

Deli Daniella EM

A konferenciát a MEKH és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Mellett Működő Állandó Választottbíróság (MKIK VB) közösen szervezte és Berzeviczi Attila, az MKIK VB elnöke köszöntőjében többek között arra mutatott rá, hogy az EKR keretében létrejövő hitelesített energiamegtakarítások tőzsdei kereskedelmének elindulása úttörő vállalkozás Magyarországon. Mint mondta, a közelmúltban megalakult az MKIK VB energetikai szekciója is, amely kész közreműködni az esetleges jogvitás ügyek gyors és hatékony rendezésében.

Berzeviczi Attila MKIK VB

A konferencián az EKR működésében érintett kötelezettek, nagyvállalatok összegezték a saját területükön szerzett gyakorlati ismereteiket, megosztották tapasztalataikat a tőzsdei kereskedéssel kapcsolatban, továbbá beszámoltak az energiahatékonysági beruházások megvalósítása és hitelesítése terén alkalmazott legjobb gyakorlatokról.

Címlapkép és képek forrása: Pelsőczy Csaba, MEKH-közlemény

Kiszámoló

Így is lehet: az adakozás James Bondja

Írtam nemrég a gazdagokról (meg úgy általában a kapzsiságról), azokról, akik annyi pénzt felhalmoznak, hogy fogalmuk sincs, mit tudnának vele kezdeni még az ükunokáik ükunokái is. (Minden r

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
18 éve nem látott ilyet Magyarország: dől a pénz azokhoz, akik félre tudnak tenni
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai? Bemutatjuk melyik platformunk a legoptimálisabb külföldi részvények vásárlásához.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
GettyImages-172781953federalreserve