Veszteséges a Spar, de nem vonulnak ki
Gazdaság

Veszteséges a Spar, de nem vonulnak ki

Portfolio
A Spar Magyarország Kereskedelmi Kft. a 2023-ban 1023,2 milliárd forint forgalmat ért el, amely 15,79 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest - közölte a cég. Kiderült az is hogy nem terveznek kivonulni.

A kiskereskedelmi cég az év végén 641 üzletet működtetett és a franchise hálózat egységeivel együtt 17 ezer munkatársat foglalkoztatott. A vállalat az elmúlt évben öt új áruházat nyitott országszerte, négyet pedig modernizált. Ezekre összesen csaknem 10 milliárd forintot fordított.

A Spar-üzletek száma
Üzlettípus Darabszám Alapterület (négyzetméter)
INTERSPAR hipermarket 36 142 630
SPAR szupermarket 300 235 968
City SPAR szupermarket 32 11 458
SPAR partner (franchise) 42 22 569
SPAR market (franchise) 83 19 291
OMV – SPAR express (töltőállomás) 87 9 613
Orlen – DESPAR (töltőállomás) 61 5 604
Összesen 641 447 133
    Forrás: Spar

Az elmúlt év legnagyobb fejlesztése Debrecenben valósult meg, ahol megnyitotta kapuit a város második Interspar áruháza. A Mikepércsi úton található, 2600 négyzetméteres eladóterű hipermarket hárommilliárd forintos beruházással készült el. Sárospatakon csaknem 750 millió forintból nyílt új, 984 négyzetméter alapterületű szupermarket. Békéscsabán, a Lencsési úton is új, 120 millió forintból átalakított szupermarket nyitotta meg kapuit a vásárlók előtt. A fővárosban is bővült a Spar-hálózat: a vállalat a Fehérvári úton adott át új, több mint 300 millió forintból elkészült, családias City Spar üzletet. Budapest 15. kerületében, a Szentmihályi úton pedig 1,35 milliárd forintos beruházással 700 négyzetméteres Spar szupermarket nyílt.

A vállalat franchise-hálózata huszonöt üzlettel bővült 2023-ban. A 2012 óta működő hálózat 273 üzlete 2023-ban 134,5 milliárd forintos forgalmat ért el összesen.

A cég házhozszállítási programja már 200 településen érhető el. 2023-ban Győrben, Keszthelyen, Pápán, Debrecenben, Szolnokon, Pécsen és Zalaegerszegen indult el a szolgáltatás. 

Fejlődött a cég Regnum húsüzeme is. 2023-ban mintegy 1,1 milliárd forintból új polcrendszerrel bővült a segédanyagraktár, átalakult a gépészet egy része, korszerűbb lett a világítás, valamint szén-dioxid-alapú hűtési rendszer épült ki.

A Regnum két egységéből tavaly 1,2 millió kilogramm bontott marhahús, 25,6 millió kg bontott sertéshús és 37,6 millió kg saját márkás termék került a Spar üzletekbe. A bicskei üzem nettó forgalma 2023-ban 65,92 milliárd forint, míg a perbálié 11,41 milliárd forint volt.

Nem vonul ki a cég

A Spar az éves eredményeket egy sajtótájékoztatón ismertette, amelyen elmondták, hogy bár a kivonulásról nem ők döntenek, hanem a tulajdonos, ám a velük való beszélgetések során a kivonulásra a válasz "nem".

Erről Heiszler Gabriella, a cég ügyvezető igazgatója beszélt. Bár a vállalat eredményei májusban jönnek majd ki, elmondta,

a Spar 2023-ban is veszteséges volt, nagyságrendileg ugyanakkora mértékben, mint 2022-ben.

A vezető elmondta azt is, a vállalat 2023-ban mintegy 30 milliárd forintnyi különadót fizetett be az államkasszába, ha ez nem lett volna, akkor nyereségesek lettek volna - írja a Pénzcentrum.

A cég vesztesége tavalyelőtt elérte a 13,1 milliárd forintot amely a 2021-es 5,3 milliárdos nyereséghez képest több mint 18 milliárdos egyenlegromlás. A vállalat a kiegészítő mellékletében azt írta, hogy

az árbevétel növekedése nem tudta kompenzálni a 2022-ben felmerülő extraprofitadó, valamint a megnövekedett energiaköltségek hatását.

A Spar és a kormány között még márciusban mérgesedett el a helyzet, amikor

Hans Reisch, a kiskereskedelmi cég osztrák anyavállalatának vezérigazgatója a Die Pressének adott interjúban arról beszélt, hogy a magyar kormány úgy csökkentette volna a kiskereskedelmi különadót, hogy cserébe részesedést kap a cégből. A cégvezető panaszkodott a nehéz hazai működési környezetre és azt is elmondta, hogy a kisajátítás megakadályozása érdekében két részre osztották a magyar üzletágat: a cégcsoport megvonta Magyarországról a telek- és épületjogokat, illetve a nagykereskedelmi és logisztikai jogokat, amelyek kezelését Svájcba telepítette át.

A Spar az Európai Bizottságnál is bejelentést is tett a magyar kormánnyal szemben a különadók miatt.

A kormány cáfolta a vádakat. A Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye szerint a Spar működése nem hatékony, versenytársaihoz képest magasabb költségekkel működnek.

A cég vádjai szíven üthették a kormányt, mert március 21-én, a Portfolio Építőipar 2024 konferenciáján Lázár János, építési és közlekedési miniszter is szokatlan vehemenciával támadott vissza, többek között "fűszeresnek" nevezte a Spart és azt mondta, hogy az a vállalat, amely nem adja meg a tiszteletet a kormánynak, az nem maradhat Magyarországon.

A Spar később a munkavállalóinak írt levélben is kritizálta a kormány politikáját és reagáltak Lázár János üzentére is. Az eset szerintük komoly kérdéseket vet fel a cégcsoport jövőjével kapcsolatban, valamint megkérdőjelezi, hogy milyen módon lehet egyáltalán szóban forgó nyereségről beszélni egy olyan szabályozási környezetben, amely alapján egy vállalat veszteséges. Emellett sokakat foglalkoztat, hogy milyen irányba fog haladni a Spar és a magyar kormány közötti viszony, különös tekintettel arra, hogy a kiskereskedelmi lánc az ország egyik legnagyobb munkaadója.

Címlapkép forrása: Spar

Ricardo

Egy kritika kritikája

Az osztrák közgazdasági iskola kritikája szerint a monetaristák tévesen egy mechanisztikus mennyiségi pénzelméletet fogadnak el, ami a pénz semlegességén, a mikro- és makrogazdaság merev elk

Kiszámoló

Itt a nyár, itt a roaming frász ideje

Itt a nyár, a vakációk és ezzel együtt a roaming frász ideje is. Az Unió nagyon helyesen rálépett a mobilszolgáltatók nyakára, az addigi szabadrablást felváltotta az, hogy az Unión belül ug

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Egyik napról a másikra felsorakozott a kínai hadsereg – Nyakunkon a következő nagy háború?
Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai? Bemutatjuk melyik platformunk a legoptimálisabb külföldi részvények vásárlásához.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Székesfehérvár
2024. június 4.
Financial IT 2024
2024. június 11.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
2024. június 12.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Schneider Electric Dunavecse Szijjarto Peter