A japánok nem védik meg a jent – legalábbis egyelőre
Gazdaság

A japánok nem védik meg a jent – legalábbis egyelőre

Portfolio
A japán hatóságok ismét nyomás alatt állnak, hogy lépjenek fel a jen tartós gyengülése ellen, amelyet a kereskedők spekulációi és a lassú kamatemelési várakozások táplálnak, miközben az ország gazdasága egyre inkább importfüggővé válik.

A japán hatóságok nyomás alatt állnak a jen tartós gyengülése miatt, amelyet a piaci szereplők a központi bank lassú kamatemelési várakozásaival hajtanak lefelé. Japán legutóbb 2022 szeptemberében és októberében avatkozott be a piacra, hogy megállítsa valutájának gyengülését, ami az 1998 óta első ilyen lépés volt.

Devizapárok, indexek, árutőzsdei termékek, részvények, CFD-k. Minden, ami a hullámzó árfolyamok kapcsán megdobogtatja egy trader szívét. Portfolio Trader

A jenvásárlási intervenció ritka esemény, mivel a pénzügyminisztérium általában inkább eladja a jent az exportáló gazdaság védelme érdekében. Azonban a japán gazdaság importfüggősége miatt most komoly aggodalomra ad okot a jen gyengülése.

A beavatkozás jelei között szerepelnek a szóbeli figyelmeztetések és az árfolyam-ellenőrzés. Shunichi Suzuki pénzügyminiszter március 27-én jelzett lehetséges "határozott lépéseket" a jen védelmében. Ennek ellenére a dollár tovább erősödött, átlépve a 155-ös szintet, ami korábban beavatkozási határként szolgált.

A hatóságok azt állítják, hogy nem konkrét szinteket, hanem az esés sebességét és spekulatív jellegét figyelik. Egyesek szerint a következő kritikus pont lehet a 160-as szint.

A beavatkozás politikai döntés is lehet, különösen ha a lakosság elégedetlenségét váltja ki a gyenge jen és az emelkedő megélhetési költségek. A beavatkozás magas költségű lehet és nem garantált sikerrel járhat.

Japán korábban dollárt adott el jenért az intervenció során, amihez devizatartalékait használta fel. A pénzügyminiszter dönti el a beavatkozást, amit aztán a BOJ hajt végre.

Nemzetközi támogatás kérése fontos lépés lehet, különösen az Egyesült Államok esetében. Donald Trump republikánus elnökjelölt bírálta Japánt valutapolitikája miatt, ami bonyolíthatja Tokió döntését egy esetleges újabb beavatkozásról.

Összességében nincs biztosíték arra, hogy egy beavatkozás tartósan megfordítaná a jen gyengülését, mivel ez nagyrészt Japán alacsony kamatlábaira vonatkozó várakozásokon alapul.

Forrás: Reuters

Címlapkép forrása: Getty Images

Kiszámoló

Más miért nem tanult?

Írtam nemrég a sávos adózásról. Az egyik visszatérő motívum volt a hozzászólásokban, hogy miért adóztatja az állam a vagyont, amikor azt eleve már adózott pénzből vettem, s ez így már

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Eljöhet a benzinkutak bosszúja

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
halálozás kórház