Itt a fordulat? A vártnál sokkal gyengébb az amerikai gazdaság
Gazdaság

Itt a fordulat? A vártnál sokkal gyengébb az amerikai gazdaság

Portfolio
Jelentősen lassult és a várakozásokat is alulmúlta az amerikai gazdaság az első negyedévben – derül ki a most közölt gyorsbecslésből.

Az amerikai GDP az idei első negyedévben 1,6%-kal nőtt évesített negyedéves mértékben, ami messze elmarad az előző negyedévben regisztrált 3,4%-os növekedéstől, és elmarad az elemzők által várt 2,5%-hoz képest is.

A Fed kamatemelései miatt várható volt, hogy a gazdaság előbb-utóbb lelassul, annak mértéke és hirtelen volta viszont meglepetésnek tekinthető. A friss GDP-adat kapcsán ráadásul ki lehet emelni, hogy épp a fogyasztások hűltek jelentős mértékben, márpedig a növekedést ez húzta az utóbbi időben. A fogyasztás így is 2,5%-kal nőtt, de ez már jelentős lassulás az előző negyedévi 3,3%-os növekedéshez képest. Növekedést mutatott a beruházás és a kormányzati kiadás is, a nettó export lefelé húzta a GDP-t.

Ezzel együtt a személyes fogyasztások magindexe (PCE) 3,7%-ra gyorsult az első negyedévben negyedéves bázison, ami szintén meghaladja az elemzői várakozásokat (3,4%).

A makrokép így kifejezetten zavarossá vált, az első negyedévben ugyanis erős volt a munkaerőpiac, márciusban már a munkanélküliség is csökkent, az infláció pedig a cél felett alakult. A gazdaság lassulása a kamatkilátások szempontjából kedvező hír, az első negyedéves PCE-adat viszont óvatosságra int. A közlés után a dollár erősödött, ami azt jelenti, hogy nem a gyengülő gazdaság miatt javuló kamatkilátások a meghatározók most a várakozásokban.

Devizapárok, indexek, árutőzsdei termékek, részvények, CFD-k. Minden, ami a hullámzó árfolyamok kapcsán megdobogtatja egy trader szívét. Portfolio Trader

A Fed 2022 és 2023 nyara között 525 bázisponttal emelte az irányadó kamatot, amely így 20 éves csúcsra nőtt. A jegybank célja ezzel, hogy visszaterelje az inflációt a 2%-os célhoz, amiben eddig sikeresnek mutatkozott, az utóbbi hónapokban viszont a dezinfláció elakadt. A gyengülő gazdaság inflációs szempontból jó jel, de nem szabad elhamarkodni a következtetést, a második olvasatban ugyanis gyakran módosítják az előzetesen közölt adatokat.

Címlapkép forrása: Getty Images

Kiszámoló

Itt a nyár, itt a roaming frász ideje

Itt a nyár, a vakációk és ezzel együtt a roaming frász ideje is. Az Unió nagyon helyesen rálépett a mobilszolgáltatók nyakára, az addigi szabadrablást felváltotta az, hogy az Unión belül ug

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Jön a felturbózott szuperállampapír! Itt vannak a részletek
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Székesfehérvár
2024. június 4.
Financial IT 2024
2024. június 11.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
2024. június 12.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai? Bemutatjuk melyik platformunk a legoptimálisabb külföldi részvények vásárlásához.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
szavazas-voksolas-nepszavazas-dontes