Navracsics: hosszú távú intézkedések kellenek a Balatonnál
Gazdaság

Navracsics: hosszú távú intézkedések kellenek a Balatonnál

Portfolio
A Balaton és térsége a legrosszabb demográfiai folyamatokkal küzdő tájegységek közé tartozik, a munkahelyek hiánya és az ingatlanok drágasága miatt jelentősen csökken a lakosság. A magyar Florida megmenteséhez átfogó, hosszú távú, nemcsak a turizmusra koncentráló fejlesztési koncepció szükséges – írja véleménycikkében Navracsics Tibor területfejlesztési és közigazgatási miniszter.

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter Mandineren megjelent cikkében a Balatont és Floridát hasonlítja össze, és kiemeli, hogy mindkét helyet gyakran csupán üdülőhelyként írják le, holott mindkettő sokkal több, mint az. Úgy látja, a Balaton nem csupán nyaralóhely, hanem az ott élők mindennapjainak színtere is, amely azonban egyre szomorúbb:

a térség a legrosszabb demográfiai folyamatokkal küzdő tájegységek közé tartozik, a fiatalok elvándorlása és az öregek beköltözése miatt.

A munkahelyek hiánya és az ingatlanok drágasága miatt fiatalok kényszerülnek szülőföldjük elhagyására, és a családalapítást is nehézségekbe ütközik.

A Balaton problémáiról, a térség üzleti lehetőségeiről részletesen szó lesz szakmai programunkon, ahol Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter is előad!

Cikkében arról ír, hogy a térség munkahelyeinek többsége a turizmushoz kötődik, ami a szezonális jelleg miatt egyre inkább ingadozik. A turisták tartózkodási ideje most már tizennegyedik éve csökken, és 2022-ben 2,88 nappal húszéves mélypontot ért el.

Ennek következtében az utóbbi tíz évben egy középvárosnyi lakossággal, 26 ezer fővel csökkent az itt élő munkaképes korú lakosság, az idősek aránya viszont jóval meghaladja az országos átlagot.

Navracsics Tibor szerint tehát szakítanunk kell azzal a közkeletű tévedéssel, hogy a Balaton csupán üdülőhely, és meg kell tennünk mindent, hogy az ott élők számára is élhető maradjon. A cikk szerint például Florida sikerének titka, hogy nem csupán nyugdíjas-paradicsom, hanem az Egyesült Államok egy robusztus regionális gazdasága húzódik meg mögötte. Úgy látja, hasonlóan kellene gondolkodnunk a Balatonnal kapcsolatban is, és olyan intézkedéseket kellene tennünk, amelyek hosszú távon biztosítják a térség fejlődését és az ott élők boldogulását.

Címlapkép forrása: Portfolio

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Magyar üzletlánc saját márkás terméke is felkerült a szégyenlistára
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai? Bemutatjuk melyik platformunk a legoptimálisabb külföldi részvények vásárlásához.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
putyin üzbegisztán