Reagáltak a független kutasok: veszteséges üzemeltetésre kényszeríti őket a kormány
Gazdaság

Reagáltak a független kutasok: veszteséges üzemeltetésre kényszeríti őket a kormány

Portfolio
A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni - írja az rtl.hu. A csatorna híradójában pedig arra hívta fel a figyelmet: veszteséges üzemelésre kényszerítené a kormány a benzinkutakat, ha kizárólag tőlük várná az üzemanyagok árának csökkentését.

Bulgária és Lengyelország nem régiós országok. Nem gondolom, hogy bárki Várnába vagy Varsóba járna tankolni, velük nem kéne bármit is összehasonlítani

– mondta az rtl.hu érdeklődésére Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke.

Az RTL Híradónak pedig azt mondta, hogy az árrésükből legfeljebb néhány filléres árcsökkentésre futná, a kormánynak viszont sokkal nagyobb a mozgástere, miután az ár fele az adó. Emlékezetes, a kormány a gázolaj árának 10, a benzin árának 27 forintos csökkentését várja el az üzemeltetőktől.

Mindez azért került szóba, mert Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a szerdai kormányülés után felszólította az üzemanyag-kereskedőket, hogy „önkéntes alapon igazítsák a régiós átlaghoz” az áraikat a lehető legrövidebb időn belül. Ha ez nem történik meg két héten belül, „a kormány újra megtárgyalja a szabályozási eszközök bevezetésének lehetőségét”. Az „objektív módon meghatározott átlagot” a Központi Statisztikai Hivatal közli minden pénteken 8 óra 30-kor, az az a referenciaérték, ahol a kormány szeretné látni az árakat.

Egri Gábor azt mondta, a következő két hétben áttekintik a KSH-adatok elemeit, hogy mi alapján és hogyan elemezték a régió árait, egyáltalán mit tekint a statisztikai hivatal régiós országoknak.

Szerinte az üzemanyagárakat a környező, Magyarországgal határos országokkal lehetne összevetni – elsősorban EU-s tagállamokkal, esetleg Szerbiával, de Ukrajnával semmiképpen –, azon belül is egy maximum 50 kilométeres határsáv a meghatározó.

Senki nem fog még Sopronból se elmenni Bécsbe tankolni, ha esetleg ott olcsóbb az üzemanyag

- mondta.

Címlapkép forrása: Shutterstock

Kiszámoló

Más miért nem tanult?

Írtam nemrég a sávos adózásról. Az egyik visszatérő motívum volt a hozzászólásokban, hogy miért adóztatja az állam a vagyont, amikor azt eleve már adózott pénzből vettem, s ez így már

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Eljöhet a benzinkutak bosszúja

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
halálozás kórház