Hozzászólnál az otthonfelújítási program feltételeihez? Most megteheted!
Gazdaság

Hozzászólnál az otthonfelújítási program feltételeihez? Most megteheted!

Portfolio
Mától május 6-ig véleményezhető az otthonfelújítási program felhívástervezete. A végleges felhívást a társadalmi és szakmai egyeztetések lezárását követően, június elején teszi majd közzé a kormány - derül ki az Energiaügyi Minisztérium és a Nemzetgazdasági Minisztérium közös közleményéből.

Az uniós társfinanszírozású program keretében a kormány kedvezményes, kamatmentes hitelkonstrukcióval és vissza nem térítendő forrással ösztönzi az otthonok felújítását. A Magyarország Helyreállítási és Ellenállóképességi Terve REPowerEU fejezetéből lehívott, 108 milliárd forintos keretösszegből akár több tízezer korszerűtlen lakóépület energetikai korszerűsítése valósítható meg. A felhívástervezet szerint életvitelszerűen lakott, egy- és többlakásos családi házak felújítása támogatható. A folyamatos szakmai és szakértői egyeztetéseknek köszönhetően a követelmények közül kikerült az a kitétel, amely szerint az ingatlannak a vezetékes földgázhálózatra kell csatlakoznia. Az egyeztetésre bocsátott dokumentum alapján 1990. december 31. előtt épült családi házakban tervezett beruházásokra adható támogatás.

A fejlesztések finanszírozását a kedvezményezettek által biztosított önerő, kamatmentes hitel és vissza nem térítendő forrás biztosítja. A vissza nem térítendő támogatás összege 2,5 millió és 3,5 millió forint között mozoghat. Mértéke főszabály szerint attól függ, hogy az adott járás átlagjövedelme hogyan aránylik az országos szinthez (ahol alacsonyabb a jövedelem, ott magasabb vissza nem térítendő támogatás nyerhető el). A tavalyi bruttó átlagkereset 130 százaléka (742 560 forint) feletti havi bruttó jövedelmű magánszemély lakóhelyétől függetlenül a legnagyobb arányú hitelrészt kaphatja. A felhívástervezetben új elemként jelenik meg, hogy ha az igénylő havi bruttó jövedelme nem éri el a tavalyi bruttó átlagkereset 70 százalékát (399 840 forintot), akkor bármelyik járásban éljen is, a legmagasabb arányú vissza nem térítendő támogatáshoz juthat.

A maximális hitelösszeggel és támogatással számolva a kormány összesen 6 millió forinttal járul hozzá egy családi ház felújításához. Az állami hozzájárulást legalább 1 millió forint önerő egészítheti ki. A pályázó saját forrásból nagyobb összeggel is fedezheti a fejlesztési költségeket, ettől azonban sem a hitel, sem a vissza nem térítendő támogatás mértéke nem változik.

A programban a következő beavatkozásokhoz vagy tetszőleges kombinációjukhoz nyerhető el hozzájárulás:

  • épület külső határoló elemeinek hőszigetelése,
  • nyílászárócsere,
  • használati melegvíz-rendszer korszerűsítése,
  • fűtésrendszer korszerűsítése magas hatásfokú gázkazánnal, a hozzátartozó kéménybéléssel és a kapcsolódó hőleadókkal.

Az egységes elvárás szerint a beruházások révén épületenként legalább 30 százalékos primerenergia-megtakarításnak kell megvalósulnia.

Az otthonfelújítási program felhívásának tervezete a palyazat.gov.hu oldalon olvasható és 2024. május 6-ig véleményezhető (https://archive.palyazat.gov.hu/node/77841). A beérkezett észrevételek feldolgozása után az éles indulás 2024. június 3-án várható.

otthon-672739

Címlapkép forrása: Getty Images

Kiszámoló

Raiffeisen Gold 2.0 vége?

Írtam nemrég, hogy kijött az új prémium csomag a Raiffeisentől és hát sokkal rosszabb lett. Nem csak az elvárt bejövő utalás lett lényegesen több, de az utalások ingyenessége is limitált l

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Bármikor beleroppanhat Oroszország a háborúba, ha a Nyugat enged a riválisának

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
svajci bicska