Tovább ütik a jent: messze még a gyengülés vége?
Gazdaság

Tovább ütik a jent: messze még a gyengülés vége?

Portfolio
A japán jen 160-ig gyengült az amerikai dollárral szemben a hétfő reggeli ázsiai kereskedésben. A lélektani szint átvitele ismét felvetette a kérdést, hogy számíthatunk-e intervencióra a japán döntéshozók részéről, a szakértők szerint viszont egy ilyen lépés felesleges pazarlása lenne a nemzetközi tartalékoknak.

A jen rövid ideig elérte a 160,03-at a dollárral szemben, ami a leggyengébb szint 1990 áprilisa óta, amikor 160,15-ig gyengült a jen. A deviza később visszaerősödött, és 156,5 körül kereskedett a dollárral szemben.

Devizapárok, indexek, árutőzsdei termékek, részvények, CFD-k. Minden, ami a hullámzó árfolyamok kapcsán megdobogtatja egy trader szívét. Portfolio Trader

A Commonwealth Bank of Australia szerint a japán pénzügyminisztérium várhatóan kedden teszi közzé a március 28. és április 26. közötti időszakra vonatkozó piaci intervenciós statisztikáit – írja a CNBC. A bank szerint azonban nem láttak olyan médiajelentést, amely megerősítené a beavatkozást.

A japán jen mai volatilitása a piacok ingatagságát tükrözheti a szűk likviditás közepette. Ma valószínűleg nem kapunk kommentárokat japán tisztviselőktől, mivel Japánban ünnep van

- mondta a bank.

A japán hatóságok többször is figyelmeztettek a jen túlzott leértékelődésére, de hivatalos bejelentést nem tettek a valuta erősítéséről. Néhány piaci megfigyelő azt gyanította, hogy a hatóságok a 155-ös szinten fognak beavatkozni, de a jen a múlt héten átcsúszott ezen a határon.

A japán jennek nem tett jót, hogy a Federal Reserve kamatcsökkentési várakozásai egyre későbbre tolódnak. A Fed által preferált inflációs mutató pénteken a vártnál kissé magasabb lett, ami kiemelte, hogy az amerikai központi banknak milyen nehézségekbe ütközik a ragadós infláció kezelése.

A jen 150 körül vagy annál is gyengébben kereskedik a dollárral szemben, amióta a Bank of Japan márciusban véget vetett negatív kamatlábrendszerének, a kamatdöntés mellé csatolt üzenet akkor csalódást okozott. Pénteken a központi bank szinten tartotta a kamatokat, és kissé megemelte a 2024-es pénzügyi évre vonatkozó inflációs várakozásait.

Vincent Chung, a T. Rowe Price portfóliómenedzsere a CNBC-nek megjegyezte, hogy a tisztviselők úgy tűnik, inkább a deviza volatilitására összpontosítanak, mint konkrét szintekre.

A leértékelődés jelenlegi üteme kisebb, mint 2022-ben, így a beavatkozási válasz kevésbé lehet intenzív

- mondta Chung, megjegyezve, hogy az opciós árazás alapján a piacok azt jelzik, hogy a beavatkozás a BOJ májusi ülése után következhet.

Más szakértők is hasonlóan nyilatkoztak, és a lapnak azt mondták, hogy nincs mágikus határvonal a jen intervencióra. A múlt héten Frederic Neumann, az HSBC vezető ázsiai közgazdásza és az ázsiai globális kutatások társvezetője azt mondta, hogy a fontosabb dolog az, hogy a jen gyengülési ütemére figyeljünk.

Ha a jen folyamatos leértékelődésnek indul, a közgazdász szerint nem biztos, hogy a japán hatóságok részéről nagy ellenállás lesz.

Kazuo Ueda, a BOJ kormányzója pénteki sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy az árfolyam-ingadozás csak akkor befolyásolná a monetáris politikát, ha jelentős hatása lenne a gazdaságra.

Ha a jen mozgása olyan hatást gyakorol a gazdaságra és az árakra, amelyet nehéz figyelmen kívül hagyni, az ok lehet a politika kiigazítására

- mondta Ueda a Reuters fordítása szerint.

Jesper Koll, a Monex Group befektetési tanácsadó cég szakértő igazgatója azt jósolta, hogy a japán tisztviselők lépéseket tesznek, ha a jen 12 óra alatt 3-5 egységnél többet mozog, azaz ha valódi spekulatív támadás történik.

Röviddel azután, hogy a jen hétfőn elérte a 160-as szintet, Koll azt mondta, hogy bármilyen beavatkozás Japán nemzeti vagyonának elvesztegetése lenne (intervenció idején az ország eladja amerikai dollárjait, hogy jent vásároljon).

Koll szerint a jen tovább gyengülhet 200-220-ig a zöldhasúval szemben, ha semmi sem változik alapvetően.

A spekulánsok számára Koll szerint az intervenció ingyenes likviditás, és az is marad, hacsak a Fed nem jelzi, hogy a kamatcsökkentés ismét napirendre kerül, és ezzel gyengíti a dollárt, vagy ha Ueda jelzi, hogy a belföldi keresletet húzó inflációt meg kell fékezni.

A gyenge jennek vannak pozitív hatásai is. Chung szerint a jen gyengülése "pozitívan hatott a részvények teljesítményére, bátorította a vállalatokat a bérek emelésére, és közelebb vitte az országot a Bank of Japan (BoJ) 2%-os inflációs céljához".

A japán piacok hétfőn munkaszüneti nap miatt zárva tartanak.

A japán helyzettel korábbi cikkeinkben mi is foglalkoztunk:

Címlapkép forrása: Getty Images

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
A hazai akkumulátorgyártás szenvedése már jól látszik, Iváncsa lehet az első dominó
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
réz