Egy hajszálon múlt: még nem a magyar háztartások a legszegényebbek az EU-ban
Gazdaság

Egy hajszálon múlt: még nem a magyar háztartások a legszegényebbek az EU-ban

Portfolio
A magyar háztartások fogyasztása tavaly az EU-átlag 68%-án volt, kissé alacsonyabban, mint egy évvel korábban (68,3%) - derül ki a hétfőn éjjel megjelent Eurostat adatokból. Mivel eközben Bulgária mutatója jelentősen növekedett (67,9%), ezért egyetlen tized százalékponton múlt, hogy Magyarország nem süllyedt az EU utolsó helyére.

A magyar háztartási fogyasztás relatív visszaesése nem meglepő, hiszen tudjuk, hogy a háztartások végső fogyasztása reálértéken tavaly 1,2%-kal csökkent. Azt is lehetett tudni, hogy Bulgáriában jelentős fogyasztásbővülés volt tavaly, tehát a két ország közötti különbség jelentős csökkenésére lehetett számítani.

Az uniós rangsor élén a sajátos gazdaságszerkezetű Luxemburg áll, majd Ausztria, Hollandia Belgium és Dánia lakossági fogyasztása van még az uniós átlag 120%-a felett. A lista másik végén a bolgár-magyar párost (szemmel jól látható különbséggel) Szlovákia és Lettország követi.

Az Eurostat mutatója az Actual Individual Consumption (AIC), a nemzeti számlák statisztikája szerint a háztartások végső fogyasztását jelenti. Ez magába foglalja a lakosság által megvásárolt termékeket és szolgáltatásokat, valamint a természetbeni (például oktatási és egészségügyi) juttatásokat. Az AIC-ot már jó néhány éve előszeretettel használja az Eurostat egyfajta életszínvonal-mutatóként, hiszen a háztartások fogyasztási lehetőségei alapvetően befolyásolják a jólétérzetet. Ezzel szemben a teljes GDP a gazdasági teljesítmény ("termelés") mérőszáma. Az AIC országok közötti összehasonlíthatóságát a vásárlóerő-paritással teremti meg a statisztika, vagyis a pénzben kifejezett fogyasztást kiigazítják az egyes országokra jellemző árszínvonallal. Ez a kiigazítás az ilyen statisztikák egyik leggyengébb pontja, időnként felmerül, hogy az árszínvonal mérése nagyon pontatlan lehet. A nagyon magas román adat esetében például számbavételi hibára gyanakodhatunk, ezért nem is érdemes nagyítóval nézegetni a különbségeket, inkább a tendenciákat érdemes figyelni. (A pontatlanság miatt a magyar-bolgár viszony például akár többször változhat a szokásos felülvizsgálatok során, ahogy az egy évvel ezelőtt a GDP-mutató esetében a magyar-román viszonylatban történt.)

A lakossági fogyasztás tavalyi gyengélkedésének elsődleges oka a reáljövedelmek csökkenése, illetve a fogyasztás óvatossági motívumok miatti visszafogása. Ugyanakkor a többi régiós országhoz képest mért relatív lemaradásunk már hosszabb ideje tart. Az uniós csatlakozáskor a kelet-közép-európai régió 11 országa közül a 3. helyen álltunk, a tavalyi adattal már éppen csak elkerültük az utolsó pozíciót.

A viszonylagos lemaradás oka egyrészt a gazdasági fejlettségünkben tapasztalt pozícióvesztés eredménye. Egy főre jutó GDP-ben, vagy éppen a keresetek alakulásában az elmúlt két évtizedben fokozatosan hátrébb szorultunk a régiós listákon. A hazai lakosság (a megoszlást elrejtő átlagos mutatók szerint) nagy megtakarítónak számít a régióban, ami szintén hozzájárul az alacsonyabb fogyasztáshoz. Makrogazdasági szemléletben pedig a magas beruházási ráta felel azért, hogy a fogyasztásra kevesebb jut.

Egy hónappal ezelőtt derült ki, hogy Románia egy főre jutó GDP-je már magasabb, mint Magyarországé, Horvátország pedig utolért hazánkat. Hazánk az uniós átlag 76%-án áll, a horvát holtversennyel még Szlovákia, Lettország és Bulgária van mögöttünk a régiós fejlettségi rangsorban.

Az idén a magyar háztartások fogyasztása már bővülhet, de hogy ez elegendő lesz-e a régiós felzárkózáshoz, majd csak egy év múlva derül ki. A hosszabb távú sikerességhez valószínűleg a gazdaságpolitikai stratégia újragondolása is szükséges.

aicmap

Címlapkép forrása: Getty Images

Kiszámoló

Így is lehet: az adakozás James Bondja

Írtam nemrég a gazdagokról (meg úgy általában a kapzsiságról), azokról, akik annyi pénzt felhalmoznak, hogy fogalmuk sincs, mit tudnának vele kezdeni még az ükunokáik ükunokái is. (Minden r

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
18 éve nem látott ilyet Magyarország: dől a pénz azokhoz, akik félre tudnak tenni
Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai? Bemutatjuk melyik platformunk a legoptimálisabb külföldi részvények vásárlásához.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
korminfo