Egy kiszáradt tó partján senki nem akar vakációzni – Új irányok a turizmusfejlesztésben
Gazdaság

Egy kiszáradt tó partján senki nem akar vakációzni – Új irányok a turizmusfejlesztésben

Portfolio
A Balaton és környezete az ország egyik legfontosabb rekreációs, turisztikai és kulturális térsége, amely tudatos, átgondolt, az érintetteket bevonó fejlesztése, továbbgondolása össznemzeti érdek és felelősség. Rostási Ágnes, a Pannon Egyetem stratégiai rektorhelyettese szerint az első lépés annak megértése, hogy milyen kihívásokkal kell szembenéznie a térségnek, és a tudomány segítségével feltérképezni a lehetőségeket. Az egyetem a területfejlesztési stratégiához hozzá is csatolta az általuk elkészített javaslatcsomagot, amely részleteit minél szélesebb körben igyekeznek megismertetni: ennek a törekvésnek az egyik legfontosabb eleme a május 2-ai Balaton Konferencia 2024 Veszprémben, a Portfolio és a Pannon Egyetem közös szervezésében.

A fenntarthatóság globális kérdés, a klímaváltozás nem állítható meg a határokon, következményeit minden ország vagy régió a globális folyamatok eredményeként fogja elszenvedni, a Balaton pedig egy veszélyeztetett természeti kincs, hiszen egy sekély tó, amelyet a várható éghajlatváltozás negatívan érint. Belátható időn belül – néhány évtized alatt – komoly gondot fog okozni a vízmennyiség kérdése, ami az idei csapadékos évben– egyelőre nem tűnik annyira kritikusnak, de a kilátások nem túl biztatóak.

A Balaton egy rendkívül komplex rendszer, amelynek az ökológiai adottságaira építjük a különböző gazdasági és társadalmi vonatkozású tevékenységeinket, ezért nagyon komolyan végig kell gondolni, hogyan tudunk alkalmazkodni az éghajlatváltozáshoz és a fenntarthatósági problémákhoz, adott esetben nyersanyag- és energiahiányhoz és hogyan tudjuk ezt a problémakört a gazdasági és társadalmi szereplőkkel a tó környékén megértetni

– mondta el a Portfolio-nak Rostási Ágnes.

Rostási Ágnes kiemelte: ott indul a történet, hogy először megértsük a valóságot és azt, hogy milyen kihívásokkal kell szembenéznünk, melyeket a tudomány segítségével térképezünk fel:

  • a vízminőség megóvása
  • a partok rehabilitációs programjának elindítása
  • a különböző szélsőséges időjárási eseményekhez való alkalmazkodás – például aszályos évben a vízmegtartó megoldások települési szintű végig gondolása

Ehhez szükséges, hogy valamennyi érintett szereplő együtt gondolkodjon az ágazatirányítói, területrendezési, településfejlesztési, társadalmi és gazdaságfejlesztési hosszú távú terveiről, és hogy hogyan illeszthetők ezek a lokális fejlesztési tervekhez, illetve a valósághoz.

Első körben meg kell határoznunk azokat a hosszútávú célokat, hogy hova szeretnénk eljutni, alkalmazkodva a természeti változásokhoz

– mondta a rektorhelyettes, aki szerint ahhoz, hogy ezeket a különböző területeket integrálni lehessen, arra van szükség, hogy a tudományos szemlélet egységesebbé váljon, és a különböző ágazatokban fellelhető mozaikos tudás valamilyen módon mindenki számára érthetővé és elérhetővé váljon.

A Balaton Monitoring Koordinációs Bizottság tagjai – Északnyugat-Magyarország fejlesztési kormánybiztosa, a Balaton Fejlesztési Tanács, a Balatonhoz kapcsolódó különböző hatósági és kutatási szervezetek, vízügyi igazgatóságok, nemzeti park – rendszeresen vizsgálják a Balatont érintő fontos témákat és egyeztetnek a térséget érintő fejlesztési lehetőségekről.

A területfejlesztési stratégiához az ágazatirányítóval egyetértésben a Pannon Egyetem is hozzátette javaslatait, illetve meghatározott olyan potenciális kutatási, fejlesztési irányokat, amelyekben részt tudnak vállalni:

  • fenntartható és körforgásos várostervezés
  • a Balaton part rehabilitációs programjához kapcsolódó különböző ökológiai háttérvizsgálatok, balatoni monitoring rendszer,
  • a begyűjtött adatok kezelése, rendszerezése
  • a vízminőség megóvását célzó kutatási programok
  • a hulladékgazdálkodás, a zöld hulladék visszaforgatása települési szinten
  • szemléletformálás.

Mindemellett fontos a gazdasági és a társadalmi trendek elemzése, a folyamatok monitorozása, statisztikai kiértékelése, amelyek irányt mutathatnak, hogy merre érdemes tovább vinni a fejlesztéseket. A térséget vizsgáló multidiszciplináris kutatások segítségével új fejlesztési területek azonosíthatók, ezzel is támogatva a fenntarthatóságot, a Balaton térség fő vonzerejét képező táj védelmét, a természeti értékek megőrzését.

Megoldást kell találni a drágaságra és zsúfoltságra is

Az elmúlt évek trendjei közé tartoznak az egyre dráguló szolgáltatások, amelyek részben ellene hatnak egy másik problémának, a zsúfoltságnak. Ugyanakkor Rostási Ágnes szerint a Balaton egy olyan természeti kincs, ami mindenkié kell, hogy legyen, erre meg kell találni a lehetőségeket. Tipikusan ide sorolható a biciklis körút fejlesztése, amely mindenki számára elérhető, mégis maradandó élményt nyújthat és a Balaton-felvidék páratlan földtani változatossága, mely az UNESCO védelem alatt álló Bakony–Balaton Geopark részeként a természetjárók édenkertje lehet.

„A Pannon Egyetem egyik legnagyobb felelőssége, hogy a felhalmozott tudással és célzott kutatásokkal elősegítse a régió környezettudatos fejlesztését, ahol hosszútávon mindenki élhető lehetőségeket talál. A másik pedig a szemléletformálás, amire a május 2-i Balaton Konferencia 2024 kitűnő alkalom” – tette hozzá.

Egy platformra hozzuk össze a legfontosabb döntéshozókat, szabályozásban érdekelteket, az üzleti és civil szféra kiemelt képviselőit, és a helyi kulturális értékeket őrző és fejlesztő szervezetek vezetőit.

Címlapkép forrása: Getty Images

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Megjelent a 100 leggazdagabb magyar listája, mutatjuk a százmilliárdos vagyonokat
Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
infláció zsugorinfláció bevásárlás