Korábban jött a GDP-meglepetés: a KSH gyorsabb adatközlésre állt át
Gazdaság

Korábban jött a GDP-meglepetés: a KSH gyorsabb adatközlésre állt át

Portfolio
2024 első negyedévében a magyar gazdaság teljesítménye 0,8%-kal meghaladta az előző negyedévit, ami valamelyest meghaladta az elemzői várakozásokat (0,5%). De nem ez az egyetlen meglepetés, az idei első negyedévtől a KSH 15 nappal korábban, a tárgyidőszakot követő 30. napon teszi közé a GDP-becsléseit. A KSH ezzel a gyorsabban elérhető, de mégis megbízható GDP-adatok iránti felhasználói igényekre reagál.

2024 első negyedévében a magyar gazdaság teljesítménye 0,8%-kal meghaladta az előző negyedévit, ezzel a stagnálást növekedés váltotta fel, és a várakozások szerint innentől pozitív előjelű GDP-számokat fogunk látni. A szakértők előzetesen 0,5%-os GDP-bővülésre számítottak, a megnövekedett becslési bizonytalanságot figyelembe véve azt mondhatjuk, hogy a KSH jelentése kis mértékű pozitív meglepetést okozott.

Az idei első negyedéves adatokat 15 nappal korábban tette közzé a hivatal, ezzel

Magyarország az Európai Unió 13. tagállamaként T+30 napos határidővel publikálja első GDP-becslését, azaz az eddigi, a negyedévet követő 45. napon közölt GDP volumenindexet 15 nappal korábban, a negyedévet követő 30. napon teszi közzé.

Az alap módszertan a két becslés között nem változik, a különbség az alapadatok elérhetőségében, mennyiségében van.

Az elmúlt időszak fejlesztéseinek köszönhetően javult az adatok beérkezési aránya a T+30 napos becsléshez, több adminisztratív adatforrás áll rendelkezésre, amelyek mára beépíthetővé váltak a számításokba, valamint az adatfeldolgozási folyamatot is fejlesztette a hivatal

– mondta Cseh Tímea, a KSH Nemzeti számlák főosztályának vezetője az erről szóló sajtótájékoztatón.

A negyedéves GDP-adatok becslésére vonatkozó kötelezettségeket uniós jogszabály (az Európai Parlament és a Tanács 549/2013/EU rendelete) írja elő, amely a tagországoktól megköveteli a T+60 napos adatküldést. Az Eurostat „gentlemen’s agreement” alapon azonban szorgalmazza az ennél is korábbi adatküldést, miután 2003-tól publikálják gyorstájékoztató formájában a T+45 napos, 2016-tól pedig a T+30 napos GDP volumen változásokat. Ha egy tagország nem küld ezekhez a becslésekhez alapadatot, azzal az uniós (vagy euróövezeti) számítás pontossága, megbízhatósága és relevanciája sérül, ezért az Eurostat különböző becslésekkel pótolja a hiányzó adatokat.

"A KSH folyamatosan azért tevékenykedik, hogy a legaktuálisabb és legmegbízhatóbb statisztikai adatokat biztosítsa felhasználói számára, a jelenlegi fejlesztése az első lépés abban a törekvésünkben, hogy a hivatal az első három közé kerüljön az európai statisztikai hivatalok versenyében, amihez fontos a felhasználók elégedettségének növelése, amely, többek között az adatok piacra kerülési idejének csökkentésével érhető el" - tette hozzá Kincses Áron, a KSH elnöke.

A gyorsabb adatközlés hátteréről alábbi cikkünkben részletes beszámoltunk.

Címlapkép forrása: Portfolio

Kasza Elliott-tal

3M Company

Nemrég írtam a Solventumról, levált az MMM-ről és áprilisban a tőzsdére ment. Minden MMM részvényes a 4 részvénye után kapott egy SOLV részvényt. Ez eddig nagyon szép, azonban 05.14-én MM

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nesze neked, ötéves szuperállampapír: tízmilliárdokat buktak a magyarok az értelmetlenné vált befektetésen
Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
hurrikán vihar Saffir-Simpson-skála