Satuba szorítja a Fedet az új ECI-adat
Gazdaság

Satuba szorítja a Fedet az új ECI-adat

Portfolio
Meglepő fordulatot hozott, hogy az Egyesült Államok foglalkoztatási költségindexe (ECI) 2023 első negyedévére vonatkozóan jelentősen gyorsulva, negyedéves összehasonlításban 1,2%-kal emelkedett. Mindez még héjább monetáris politikára sarkallhatja a Federal Reserve döntéshozóit az ING szerint.

A mostani ECI-adat meghaladta az előző negyedévi 0,9%-os növekedést, és a Bloomberg felmérésében szereplő minden egyes előrejelzést, amely 1%-os emelkedést várt. A munkaerőköltségeknek – a Federal Reserve által az inflációs nyomás miatt aktívan figyelt mérőszámának – ez a váratlan megugrása megerősítheti a közelgő Federal Open Market Committee (FOMC) ülésén a szigorú monetáris politika fenntartása mellett szóló hangokat.

A foglalkoztatási költségek megugrását túlnyomórészt a kormányzati szektor okozta, a bérek és fizetések növekedése éves szinten 4,7%-ról 5%-ra emelkedett. A magánszektorban a bérek és fizetések éves szinten 4,3%-os szinten maradtak, míg a teljes javadalmazás éves szinten 4,1%-kal nőtt. A negyedéves összehasonlításban a kormányzati dolgozók javadalmazása 1,3%-kal, a magánszektorban foglakoztatottaké pedig 1,1%-kal emelkedett, amit valószínűleg az USA tagállamainak közel felében végrehajtott minimálbéremelések okoztak.

A munkaerőköltségek emelkedése ellenére a felmondási ráta, amelyről szerdán lesznek friss adatok, reménysugarat nyújt a Fed számára. A mutató, amely 2022 elején érte el a csúcsot, amikor az összes munkavállaló 3%-a felmondott, hogy új munkáltatóhoz menjen, az elmúlt 18 hónapban érezhetően lelassult. Ez arra utal, hogy az új munkalehetőségek talán nem annyira vonzók, ami miatt többen maradnak a jelenlegi munkakörükben. Következésképpen a munkáltatókra kisebb nyomás nehezedhet, hogy jelentős béremelést kínáljanak a munkaerő megtartása érdekében, ami azt jelzi, hogy a munkaerőpiaci árnyomás fokozatosan enyhülhet az év hátralévő részében.

Címlapkép forrása: Getty Images

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Megjelent a 100 leggazdagabb magyar listája, mutatjuk a százmilliárdos vagyonokat
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
GettyImages-2153154440