Gelencsér András: a zöld átállás látszattevékenység
Gazdaság

Gelencsér András: a zöld átállás látszattevékenység

Portfolio
A Pannon Egyetem rektora már előadása címével - Az esélytelenek nyugalmával...– őszintén a globális klímaváltozás "megállíthatóságáról" - is eloszlatta a reményeket azzal kapcsolatban, hogy az emberiség megoldást tud-e találni a klímaváltozás problémájára. A Balaton Konferencia 2024 hallgatósága ezután egy kerekasztal beszélgetés keretében ismerhette meg a Balatont érintő legégetőbb problémákat.

A Balaton jövőjét is a globális fenntarthatóság határozza meg – kezdte előadását Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora, HUN-REN Levegőkémiai Kutatócsoportjának vezetője, aki szerint az emberiség nem indul jó eséllyel a probléma megoldására, már csak azért sem, mert már a szembenézésnél elhasal:

alternatív valóságokat építünk, amiben látszatmegoldások születnek.

Gelencsér szerint a CO2-kibocsátás visszafogása önmagában nem elégséges megoldás, a zöld átállás csak egy alternatív valóságban működik. A fosszilis energiahordozók megújulókra cserélése csak a szén-dioxid-kibocsátás problémáját kezeli, és azt sem kielégítően: 2022-ben a fosszilis szén-dioxid-kibocsátás 0,9%-ot emelkedett, a fosszilis energia részaránya még mindig  82 százalék körüli a teljes energia-mixből.

Gelencsér András
Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora, HUN-REN Levegőkémiai Kutatócsoportjának vezetője

Ráadásul a globális energiafelhasználás több mint 50%-ában, nincs érdemi karbonmentes alternatíva (acél-, cement-, üveg-, műtrágyagyártás, tengerhajózás, harcászat, repülés)

Akkumulátorforradalom és zöld hidrogén – illúzió lenne?

Az energiatárolás az átállás kulcs kérdése, amiről naponta lehet olvasni, miszerint forradalom zajlik az iparában. Gelencsér szerint a valóságban ez egy 50 éves technológia (savas ólomakkumulátor), ami kétségtelenül fejlődött azóta, de a fejlődés menete közel sem olyan ütemű, amely valóságos megoldást nyújthatna.  

Jelenleg Az összes energiatáróló együttvéve 17 percig tudná csak működtetni a világot.

De a másik ígéretes energiatárolási technikában is talál kivetnivalót: "a hidrogénnel egy bajunk, van, hogy nem létezik önmagában - a fenntartható forgatókönyv szerint - a vízből kéne kinyerni elektrolízissel, ami szintén rendkívül energiaigényes feladat, energetikailag 100 egység befektetett energiából 35 egységet tudunk tisztán kinyerni, magyarán pocsék hatásfokú energiatároló."

Az űrbányászatot is említette a rektor, ami „reneszánszát éli” a cikkek szerint, de a valóság az, hogy egyelőre Holdraszállás megvalósítása is komoly kételyeket vet föl.

Vajon milyen esélyeink vannak a klímaváltozás hatásainak elkerülésére? -  tette fel a rektor előadása végén a költői kérdést.

A konferencia a Balaton jövőjéről szóló panelbeszélgetéssel folytatódott, amiben Lombár Gábor, Balatonfenyves polgármestere, a Balatoni Szövetség elnöke a közműellátottság problematikájára hívta fel a figyelmet, az ingatlanfejlesztési engedélyek kiadásakor erre véleménye szerint nem fordítottak kellő figyelmet, ezeket pedig sürgősen kezelni kell. Megemlítette a hulladékgazdálkodás problémáját is, amire nincs megfelelő tájékoztatás a szállásokon, így problémát okoz a hulladék kezelése.

Önmagában a Balaton kevés, ennél széleskörűbb programtervre, attrakciókra van szükség

- mondta Lombár Gábor, aki Balatonfenyvest hozta fel példaként, ahol van kisvasút, termálfürdő és más attrakciók is, amelyek nemcsak a főszezonban elérhetők. A polgármester Navracsics előadására visszautalva szóvá tette, hogy az ingatlanárak a gátjai annak, hogy a települések a fiatalokat meg tudják tartani.

Lombár Gábor
Lombár Gábor, Balatonfenyves polgármestere, a Balatoni Szövetség elnöke

Nánási Zoltán, építész, a Rekontir Architects Kft. ügyvezető igazgatója szerint vannak jó irányok, tanulmányok, a térség fejlesztésével kapcsoltban, de sokkal messzebbre kéne tekinteni startégialkotás terén, nemcsak 4 éves ciklusokban gondolkodni.

Nánási Zoltán, építész, a Rekontir Architects Kft. ügyvezető igazgatója
Nánási Zoltán, építész, a Rekontir Architects Kft. ügyvezető igazgatója

Oláh Zsanett, a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója szerint a tó körül élők valamennyien küzdenek a szezonalitás problémájával, érdemes megvizsgálni olyan térségeket, ahol már valamilyen modell működik, és azt implementálni.

Oláh Zsanett, a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója
Oláh Zsanett, a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója

Princzinger Péter, a VisitBalaton365 Nkft. ügyvezetője szerint a jelenlegi "rablógazdálkodást" abba kéne hagyni és összehangolni az érdekeket. A Balaton jövője a 4 évszakos gazdaság, a természeti adottságot ki kell használni, ide tartozhat a kerékpározás infrastruktúrájának fejlesztése, a kevésbé frekventált hónapokban is működő turisztikai programokra van szükség.

A turisztikai jövőkép már meg van fogalmazva, nem kell semmit kitalálni, ugyanakkor a térség az elmúlt évtizedben rengeteget fejlődött. Most kevesebb forrás lesz elérhető, de a meglévő új fejlesztéseket kell kiaknázni.

- tette hozzá.

Princzinger Péter, a VisitBalaton365 Nkft. ügyvezetője.
Princzinger Péter, a VisitBalaton365 Nkft. ügyvezetője.

Tudunk-e változtatni a munkamódszereinken, amelyekkel a problémát megképeztük – tette fel a kérdést, szintén a Gelencsér által vázolt klímaproblémára Dr. Takács Ernő, WING Zrt. szállodákért és kiskereskedelmi projektekért felelős vezérigazgató-helyettes, az IFK (Ingatlanfejlesztői kerekasztal egyesület) elnöke. Ugyanakkor jelezte azt is, hogy a zöld szempontok megjelentek már az ingatlanfejlesztéseknél, hosszútávú, kiszámítható és fenntartható projekteteket terveznek, a tagvállalataik kivétel nélkül rendelkeznek ESG-jelentéssel.

STA_9061Takács Ernő, WING Zrt.
Takács Ernő, WING Zrt. szállodákért és kiskereskedelmi projektekért felelős vezérigazgató-helyettes, az IFK (Ingatlanfejlesztői kerekasztal egyesület) elnöke.

Fejlesztési szempontból az egyik legnagyobb problémát a terület atomizáltságában látja, egy komplexebb ingatlanfejlesztés jóval nagyobb területekre lehet kihatással, mint az adott közigazgatási terület. A lakhatási válsággal kapcsolatban pedig árnyalta a képet, miszerint nemcsak a fiatalok lakásvásárlási lehetőségei csökkenek, de az itt lakók tulajdonában lévő ingatlanok értéke is, ami viszont pozitív hozadék az ott lakók számára.

Címlapkép forrása: Portfolio

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Válságban az autóipar, hatalmas a zuhanás
Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
bíróság