Portfolio signature

Itt a válasz: tényleg felforgatja a gazdaságot a mesterséges intelligencia

Portfolio
Valóban hatással lehet a gazdaságra a mesterséges intelligencia elterjedése, de nem olyan gyorsan és nem akkora mértékben, mint ahogy azt elsőre vártuk – írta elemzésében az ING Bank, amelyben a technológia bevezetésének termelékenységre gyakorolt várható hatását vizsgálták. Az MI képes lesz ellensúlyozni az egyéb termelékenység-romboló tényezőket, de az összhatás nem korlátozott lehet. Ráadásul Európa ebben is lemaradhat az USA-val szemben.

„Sokat beszélnek arról, hogy a mesterséges intelligencia átalakíthatja a munkaerőpiacokat és növelheti a termelékenységet, makroszinten azonban úgy véljük, hogy az AI termelékenységnövekedése, bár jelentős, nem lesz olyan látványos” – írják az ING Bank elemzői, Charlotte de Montpellier és Inga Fechner még egy áprilisi elemzésükben.

A mesterséges intelligenciától sokan azt várják, hogy jelentős termelékenységnövekedést hozhat nemcsak egyes vállalatok vagy ágazatok, hanem a gazdaság egésze számára. Egyesek szerint a technológia olyannyira forradalmi, hogy pozitív termelékenységi sokkot okozhat, amely erősebb gazdasági növekedést képes előidézni. Az elemzők arra próbáltak választ adni, hogy milyen termelékenységnövekedésre számíthatunk az AI-tól makrogazdasági szinten.

A mesterséges intelligencia hatása még nem mutatkozik meg az országszintű adatokban

Signature Pro-val ezt a cikket is el tudnád olvasni!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés