2023-ban tovább növelte nyereségességét az OXO Technologies Holding Nyrt.
Gazdaság

2023-ban tovább növelte nyereségességét az OXO Technologies Holding Nyrt.

Portfolio
Megjelent az OXO Technologies Holding Nyrt. 2023. évi tőzsdei jelentése. A beszámoló a cégcsoport sikeres gazdálkodását, növekvő nyereségességét és kezelt vagyonának dinamikus bővülését mutatja. A következő időszakra a társaság az aktuális befektetési lehetőségeihez illeszkedő rugalmas likviditással készül, a közgyűlés egyszerre hagyta jóvá saját részvényeinek visszavásárlását a mindenkori saját tőkével arányos részvényárfolyamig, illetve döntött a BÉT Standard piacára történő belépésről és tartotta fenn ezzel is további, akár jelentősebb arányú tőkebevonás lehetőségét is.

Az OXO Technologies Holding Nyrt. a 2023-as üzleti évet 943 171 eurós pozitív adózás utáni eredménnyel zárta, eszközállománya pedig 2 millió euróval növekedett tovább, 16,182 millió euróra. Működésének összességében negyedik üzleti éve 1 888 246 eurós eredménytartalékkal zárult, mely az aktuális év végi részvényszámra vetítve 1,008 euró/részvény eredménytartalékot jelent. Az igazgatóság előterjesztése és a közgyűlés döntése értelmében ezen tartalékát a cégcsoport jelen piaci környezetben elsősorban további akvizíciós és befektetési lehetőségek kiaknázására használja fel és az esetleges fölös likviditását az év végéig saját részvényei esetenkénti visszavásárlására fordíthatja. Ennek maximális vételára a mindenkori saját tőkével arányos részvényárfolyam lehet.

Ezzel együtt a most már második éve stabilan fennálló nyereséges gazdálkodás az elkövetkező években a folyamatos osztalékfizetés lehetőségét is megteremtheti.

Ami a társaság részvényeinek különböző módszertanok szerinti értékelését illeti, annak kapcsán elmondható, hogy az egy részvényre eső nyereség (earnings per share, EPS) 2022-ben 0,4323 euró volt, ami 2023-ban 0,5035 euróra nőtt. Ez összességében a két év viszonylatában 16,5%-os EPS növekedést jelent. Ami a részvények árfolyamváltozását illeti, annak kapcsán elmondható, hogy 2022-ben a záró árfolyam 6,99 euró volt, a 2023-as nyitó 7,18, míg a 2023 év végén 7,9 eurós árfolyammal zárt a kereskedés. Ez éves viszonylatban 13%-os árfolyamnövekedést jelent, euró alapon, amely még mindig elmarad a társaság 16,5%-os EPS növekedésétől. Ami a kereskedési árfolyam P/BV (price per book value) szerinti arányát illeti, annak kapcsán elmondható, hogy a részvénykereskedés jellemzően folyamatosan diszkont árfolyamon történik, az egy részvényre eső 8,1 eurós saját tőkéhez képest a féléves átlagárfolyam 7 euró körül alakul.

A cégcsoport növekvő nyereségessége mögött elsősorban stratégiai befektetési portfóliójának üzleti teljesítménye áll, a leányvállalatoktól származó profitrészesedés és menedzsment díj bevétel 2023-ban önmagában megközelítette az 500 ezer eurót.

Az adózás utáni nyereség ezen túl elsősorban a befektetések értékelési különbözetéből fakad. 2023-ban a társaság ezen túl nem törekedett befektetései értékesítéséből jelentősebb exit bevételt realizálni, miután a piaci és értékelési viszonyok nem kedveztek az ilyen típusú cégértékestéseknek és a befektetési portfóliójának kedvező minősége, finanszírozottsága és kora nem is okozott effajta exit kényszert. 2024-ben ehhez hasonlóan az OXO Technologies Holding továbbra is alapvetően portfóliója bővítésére és további akvizíciók végrehajtására fog törekedni.

Címlapkép forrása: Getty Images

Ricardo

Öröm van

Megjelent idehaza Carl Menger A közgazdaságtan alapelvei című 1871-es klasszikus műve. Tolle, lege!

Kasza Elliott-tal

3M Company

Nemrég írtam a Solventumról, levált az MMM-ről és áprilisban a tőzsdére ment. Minden MMM részvényes a 4 részvénye után kapott egy SOLV részvényt. Ez eddig nagyon szép, azonban 05.14-én MM

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nesze neked, ötéves szuperállampapír: tízmilliárdokat buktak a magyarok az értelmetlenné vált befektetésen
Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
lítium bánya