Elképesztő bérigények: nettó 650-850 ezer forintot keresnének a frissdiplomások
Gazdaság

Elképesztő bérigények: nettó 650-850 ezer forintot keresnének a frissdiplomások

Portfolio
Az autopro.hu járműipari szakportál és a Trenkwalder Recruitment Kft. által végzett közös kutatás eredményei szerint az elmúlt évhez képest növekedett a fiatal pályakezdő mérnökök bérigénye. A felmérés, amelyben több mint 400 hazai műszaki felsőoktatási intézményben tanuló hallgató vett részt, részletes betekintést nyújt a mérnökhallgatók pályaorientációs preferenciáiba, bérelvárásaikba és elhelyezkedési terveikbe.

A kutatásból kiderült, hogy a műszaki képzésben részt vevő diákok 62,5%-a fontolgatja a külföldi munkavállalást is, ami alig marad el a korábbi év 64%-os arányától. Ugyanakkor még ennél is nagyobb mobilitást mutatnak az ország határain belül: 70% kifejezte hajlandóságát arra, hogy az országban bárhová odaköltözzön, ahol megfelelő állásajánlatot kap.

Ez az arány valamivel alacsonyabb a korábbi évben mért 75%-nál, de továbbra is jelzi a magas költözési hajlandóságot ebben a csoportban. Azonban ezeket a döntéseket nem hozzák meg kompromisszumok nélkül: azok közül, akik Magyarországon szeretnének elhelyezkedni, 57% szeretne legalább nettó 650 ezer forintos kezdő fizetést kapni.

Ezenfelül 22%-uk már kezdő pozícióban is minimum nettó 850 ezer forintos fizetést várna el.

A felmérés rámutatott arra is, hogy egy évvel korábban ezek az arányok eltértek: akkor a válaszadók 27%-a tartotta elvárhatónak kezdő mérnök pozícióban a 850 ezer forintos nettó fizetést, míg további 45% legalább 650 ezer forintot szeretett volna kapni.

A külföldön szerencsét próbáló mérnökök 16,87 százaléka nettó 5500 eurós (mintegy 2,1 millió forint) bért vár el legalább, további közel 31 százalék pedig legalább 3500 eurót (mintegy 1,3 millió forint).

A távmunka iránti érdeklődés is jelentős: bár majdnem negyven százalékuk preferálja a helyszíni munkavégzést, közel ötven százalékuk szeretne hetente legalább két napot otthonról dolgozni. Azonban csak egy kisebb része - kevesebb mint nyolc százaléka - választaná az állandó otthoni munkavégzést mint ideális opciót.

Címlapkép forrása: Getty Images

Holdblog

Ezek a világ legfejlettebb startupvárosai

Alig van európai szereplő a világ legfejlettebb startupvárosai közt, de legalább a leggyorsabban fejlődő ökoszisztémák terén előkelő helyen van a kontinens. Ezek a világ vezető... The post

Ricardo

Öröm van

Megjelent idehaza Carl Menger A közgazdaságtan alapelvei című 1871-es klasszikus műve. Tolle, lege!

Kasza Elliott-tal

3M Company

Nemrég írtam a Solventumról, levált az MMM-ről és áprilisban a tőzsdére ment. Minden MMM részvényes a 4 részvénye után kapott egy SOLV részvényt. Ez eddig nagyon szép, azonban 05.14-én MM

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Raiszi halálának beláthatatlan következményei lehetnek Iránra és az egész világra
Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Jaime Dimon a JP Morga vezérigazgatója