Narancssárga lett az ország egyik legnagyobb folyója - Mégis, mi történt megint?
Gazdaság

Narancssárga lett az ország egyik legnagyobb folyója - Mégis, mi történt megint?

Portfolio
Jerga Tibor, a szlovákiai Alsósajó község polgármestere arról tájékoztatta a sajtót, hogy a Sajó folyó vize ismét narancssárga színűvé vált az elmúlt időszakban. A szlovák környezetvédelmi minisztérium jelezte, folyamatban vannak a tárgyalások a két évvel ezelőtt természeti katasztrófát elszenvedett folyóval kapcsolatos intézkedések finanszírozásáról - írja az Infostart.

Két évvel korábban, 2022 februárjában, a Siderit bányavállalat bezárt alsósajói vasércbányájából kiömlő víz okozta a Sajó vörös színét.

A vizsgálatok kimutatták, hogy a vas, mangán, szulfátok és arzén szintje túllépte a megengedett határértékeket.

Bár 2022 júniusának végére sikerült csökkenteni a bányavíz mennyiségét, teljes mértékben nem sikerült megfékezni a szennyeződést.

Az alsósajói lakosok észrevették, hogy a víz színe változik az időjárás függvényében; néha tiszta, máskor rozsdabarna. Jerga Tibor szerint az állami hatóságok nem mutatnak kellő érdeklődést az ügy iránt. Bár ígéreteket kaptak az állami hatóságoktól, és egyeztetésekre sor került, konkrét intézkedésékre viszont még nem.

A környezetvédelmi minisztérium közlése szerint tárgyalások folynak más minisztériumokkal annak érdekében, hogy közös megoldást találjanak a finanszírozásra. A tervezett intézkedések elsősorban bányabiztonsági munkákra irányulnának.

A Szlovák Vízgazdálkodási Vállalat rendszeresen vizsgálja a Sajó vizét és mintavételeket végez. Az utolsó mintavétel eredményei azt mutatták, hogy csak a mangán szintje haladta meg a határértéket. A vas és arzén szintje alacsonyabb volt, de magasabb értékeket mutatott az előző méréshez képest. A vízügyi vállalat szerint javulás tapasztalható a Sajó vízminőségében.

Címlapkép forrása: MTI/Komka Péter

Kiszámoló

Ez történt a héten 0602

Az amerikai nagy hipermarket láncok is kihasználták az inflációt, mint okot, hogy az árrésüket megemeljék, 2023 első három negyedévében 7%-kal jobban nőtt a bevétel, mint a költség. Azonba

Holdblog

A legkártékonyabb közlekedési módok

A közlekedés felel a globális szén-dioxid (CO₂) kibocsátás nagyjából egynegyedéért. Ez a grafikon a leggyakrabban használt utazási módok szén-dioxid- vagy azzal egyenértékű károsanyag-k

Holdblog

Vakmajom: Vigyázz, mit vársz a jövőtől!

Vigyázz, mit vársz a jövőtől, mert befolyásolod vele a jövőt és megvalósul. A republikánus szavazók 2020 óta, mióta demokrata elnökség van, sokkal magasabbnak vélik az... The post Vakmajom

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Megjött a Moody's ítélete Magyarországról
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai? Bemutatjuk melyik platformunk a legoptimálisabb külföldi részvények vásárlásához.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Székesfehérvár
2024. június 4.
Financial IT 2024
2024. június 11.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
2024. június 12.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
GettyImages-467030637