Portfolio signature

Magyarországon vagy külföldön olcsóbb a nyaralás idén?

Úgy tűnik, hogy a hazai fizetőképes kereslet messze nem annyira árelfogadó, mint korábban, ezért a hazai szállásadóhelyek valószínűleg már nem fognak jelentős mértékben árat emelni a nyári szezonra, hogy versenyképesek maradjanak a külföldi utakkal. Ugyan nehéz a magyar és a külföldi nyaralási lehetőségek összehasonlítása, de az biztos, hogy a gyenge forint és a dráguló repülőjegyek mindenképpen megdobják a kedvelt úticélok árait. Sok ország viszont még ezzel együtt is versenyképes a hazai nyaralásokkal.

Drágulnak a nyaralások

Ha külföldi utat választanak a magyarok, akkor nem elégszenek meg egy hosszúhétvégés kiruccanással. "A 4 napos hosszú hétvégéket foglalók száma a tavalyi nyári szezon felére esett vissza, miközben a 9 napos üdüléseknél komoly növekedést láthatunk. Utóbbiak száma a tavalyi hatszorosára, a 10 napos üdüléseké pedig a háromszorosára növekedett" – közölte a Portfolio megkeresésére Zakar Jozef, az invia.hu online utazási iroda ügyvezetője.

A legtöbb utazásszervezőhöz és -közvetítőhöz hasonlóan ők is kénytelenek voltak árat emelni. „Az első negyedévben általánosan 5-10 százalékos áremelkedést realizáltunk. Ez az euró-forint árfolyam elmúlt időszakban látott emelkedésével és a hotelek általános áremelkedésével magyarázható” – közölte a drágulás okait Jozef Zakar. Megemlítette, hogy a magyarok kedvelt célpontja, Horvátország is 5-10 százalékkal drágult.

Az előfoglalások alapján idén több magyar vakációzik Horvátországban, mint tavaly, 18 százalékos növekedést látnak jelenleg a Szallas.hu szakértői: a foglalások alapján az egy főre jutó éjszakánkénti átlagár Horvátországban 13 602 forint, ami 11 százalék körüli árnövekedést jelent. Apartmanok esetén az átlagár fejenként és éjszakánként 11 180, hotelben pedig 34 290 forint. Fejenként tehát átlagosan hotelben 240 ezer, apartmanban 78 ezer forintba kerülhet egy hét nyaralás Horvátországban.

Signature Pro-val ezt a cikket is el tudnád olvasni!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés