Robbanásszerűen terjed az új Covid-variáns: új járványhullámra figyelmeztetnek
Gazdaság

Robbanásszerűen terjed az új Covid-variáns: új járványhullámra figyelmeztetnek

Portfolio
Egy új Covid-19 variáns, a KP.2 egyre gyorsabban terjed az Egyesült Államokban, jelenleg az új esetek 28,2 százalékáért felelős. Az omikron új változatának ez az ágense potenciálisan az esetek számának növekedését okozhatja idén nyáron, bár a szakértők szerint ez csak egy kisebb hullám lehet. A KP.2 több mutációt tartalmaz a tüskefehérjében, ami potenciálisan fertőzőbbé teheti, mint a jelenleg domináns JN.1 változatot, de az oltások hatékonyságát még vizsgálják.

Az omikron legújabb variánsa, a FLIRT válik dominánssá, és már az Egyesült Államokban is az esetek harmadáért felelős. Rusvai Miklós víruskutató elmondása szerint a FLIRT egy mozaikszó, amiben a mássalhangzók az aminosav-mutációkra utalnak, és mivel nem kapott új nevet a görög ábécé szerint, nem új variánsról, csak az omikron egyik alvariánsáról van szó – derül ki az Index cikkéből.

Mint arról írtunk, a FLiRT változatnak a jelentések szerint hasonló tünetei vannak, mint a JN.1-nek, amelyek közé az alábbi Covid-tünetek tartoznak:

  • láz vagy hidegrázás
  • köhögés
  • torokfájás
  • orrdugulás vagy orrfolyás
  • fejfájás
  • izomfájdalmak
  • légzési nehézség
  • fáradtság
  • ízlelés- vagy szaglásvesztés
  • gyomor- és bélrendszeri tünetek, köztük gyomorpanaszok, enyhe hasmenés, hányás

A CDC kiemeli hogy a fenti lista nem tartalmazza az összes lehetséges tünetet, és hogy a tünetek az új koronavírus-variánsok megjelenésével változhatnak, továbbá egyénenként eltérőek lehetnek.

Talán nagy baj nem lesz belőle

A szakértők hangsúlyozzák, hogy az Egyesült Államok sokkal jobb helyzetben van a Covid-19 kezelésében, mint a világjárvány kezdetén, és az új változatok arra figyelmeztetnek, hogy továbbra is ébernek kell lenni, de nem szabad pánikba esni. Peter Chin-Hong, a San Franciscó-i Kaliforniai Egyetem (UCSF) orvosprofesszora és fertőző betegségekkel foglalkozó szakértője arra számít, hogy idén nyáron növekedni fog az esetek száma, de valószínűleg nem lesz olyan nagy vagy mélyreható, mint a korábbi szezonokban. Dr. John Brownstein, a bostoni gyermekkórház epidemiológusa és innovációs vezetője megjegyzi, hogy a Covid-19 esetében megfigyelt szezonális minták miatt elengedhetetlen a folyamatos felügyelet és az oltások felvétele.

A vakcinák hatékonyságát még vizsgálják az új variánssal szemben, de eddig úgy tűnik, hogy az oltóanyagok továbbra is jó védelmet nyújtanak a KP.2 ellen. A szakértők hangsúlyozzák a vakcinák felvételének fontosságát, különösen az immunhiányos vagy a súlyos betegségre fogékonyabb személyek, például a 65 éves vagy idősebb egyének esetében – írja az ABC News.

Az Egyesült Államokban a Covid okozta kórházi esetek száma nem emelkedett, április végén elérte a heti 5 615 kórházi esetet, szemben az omikronos változat csúcspontján tapasztalt több mint 150 000-rel. Mivel a vírus továbbra is fejlődik, a szakértők azt tanácsolják, hogy maradjunk tájékozottak, legyünk éberek, és gyakoroljuk az alapvető közegészségügyi intézkedéseket saját és mások védelme érdekében.

Rusvai Miklós szerint a tüskefehérjénél történtek mutációk, ezért a FLIRT jobban ki tudja kerülni a korábbi vakcinákat, de a vuhani törzs ellen kidolgozott oltóanyagok az új variáns esetében is 60-70 százalékos védelmet nyújtanak, míg az omikronra kifejlesztett vakcinák 85-90 százalékos hatékonyságot mutatnak.

A gyártók már dolgoznak az erre a változatra kifejlesztett vakcinán, amit minden bizonnyal az őszi-téli időszakra tesznek elérhetővé.

Rusvai Miklós szerint nyáron a koronavírus szabadságra megy, és az esetszámok nem érik el a heti 200 ezer megbetegedésnél kezdődő járványos szintet. A rizikócsoportnak inkább augusztus végétől ajánlja az oltások felvételét, mivel az esetszámok felfutása a tanévkezdést követően várható. A víruskutató szerint a többség két éve egyáltalán nem oltatta magát, és a lakosság számára a sorozatos, sokszor észrevétlen átfertőződések jelentenek védettséget a leginkább már náthává szelídült koronavírus ellen.

Címlapkép forrása: Getty Images

Ricardo

Egy kritika kritikája

Az osztrák közgazdasági iskola kritikája szerint a monetaristák tévesen egy mechanisztikus mennyiségi pénzelméletet...

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Egyik napról a másikra felsorakozott a kínai hadsereg – Nyakunkon a következő nagy háború?
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Székesfehérvár
2024. június 4.
Financial IT 2024
2024. június 11.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
2024. június 12.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai? Bemutatjuk melyik platformunk a legoptimálisabb külföldi részvények vásárlásához.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
ep választás 2024 szavazólap