Elképesztő dolgot állítanak a tudósok a világ új csodagyógyszeréről
Gazdaság

Elképesztő dolgot állítanak a tudósok a világ új csodagyógyszeréről

Portfolio
A Novo Nordisk által végzett tanulmány szerint a Wegovy nevű elhízás elleni gyógyszert szedő betegek négy év elteltével átlagosan 10%-os súlycsökkenést értek el, valamint a gyógyszer 20%-kal csökkentette súlyos szív- és érrendszeri események kockázatát túlsúlyos vagy elhízott embereknél - számolt be a Reuters.

A dán gyógyszergyártó az új, hosszú távú adatokat tartalmazó vizsgálat eredményeit a European Congress on Obesityn, vagyis az Európai Elhízási Kongresszuson mutatta be Velencében. Martin Holst Lange, a Novo Nordisk fejlesztési vezetője szerint

ez az eddigi leghosszabb vizsgálat, amelyet a szemaglutid fogyás céljából való használata kapcsán végeztek.

Az adatok segíthetnek meggyőzni a biztosítókat és a kormányokat, hogy térítsék meg a Wegovy költségeit, amelyek havi 200 és 2000 dollár között mozognak, jelenleg 10 országban.Elemzők és befektetők szerint az emelkedés hátterében valószínűleg a vállalat által hétfőn késő este, a hemofília gyógyszerének késői stádiumú vizsgálatából közzétett erős adatok állnak.

Markus Manns, a német Union Investment portfóliómenedzsere szerint az adatok jobbak, mint a svájci Roche ugyanerre a betegségre szánt gyógyszerei esetében.

A Wegovy elsőként került piacra a GLP-1 agonisták közül, amelyek új utat kínálnak az elhízás kezelésére. Az Eli Lilly decemberben dobta piacra rivális Zepbound nevű gyógyszerét az Egyesült Államokban.

Egyelőre azonban egyik cég sem tudott eleget gyártani a kereslet kielégítésére.

Simon Cork, az Anglia Ruskin University fiziológiai előadója úgy véli, a brit közegészségügyi szolgálat döntése, miszerint két évre korlátozzák a gyógyszer térítését, a megkérdőjelezhető hosszú távú hatékonyság miatt született.

Az új adatok azonban némiképp megcáfolhatják ezt az érvet.

A 17 604 beteggel végzett vizsgálatban nem fogyás céljából tesztelték a Wegovyt, hanem túlsúlyos és elhízott betegek szívvédő előnyei miatt. A résztvevőknek nem kellett nyomon követniük az étrendet és testmozgást. Mintegy 17%-uk hagyta abba a Wegovy szedését mellékhatások, leggyakrabban hányinger miatt.

A Select nevű vizsgálatban részt vevő betegek átlagosan testsúlyuk közel 10%-át veszítették el 65 hét után. Ez a százalékos súlycsökkenés nagyjából fennmaradt a vizsgálat négy évében, amely végén az átlagos súlycsökkenés 10,2% volt. A kutatás szerint a Wegovy szívvédő előnyei függetlenek voltak attól, hogy a részt vevők mennyit fogytak.

A Select tanulmány kimutatta, hogy a Wegovy 20%-kal csökkentette súlyos szív- és érrendszeri események kockázatát túlsúlyos vagy elhízott embereknél.

A kutatók még mindig dolgoznak azon, hogy megértsék a szemaglutid által nyújtott szív- és érrendszeri védelem mechanizmusait. A Wegovyt és Zepboundot jelenleg is tesztelik más orvosi felhasználási területeken is.

A Reuters hozzátette: a szívvizsgálatban elért súlycsökkenés kisebb volt, mint a korábbi Wegovy elhízással kapcsolatos vizsgálatokban elért átlagosan 15%-os súlycsökkenés, mielőtt a gyógyszert 2021 júniusában bevezették volna az Egyesült Államokban.

Címlapkép forrása: Getty Images

Kasza Elliott-tal

3M Company

Nemrég írtam a Solventumról, levált az MMM-ről és áprilisban a tőzsdére ment. Minden MMM részvényes a 4 részvénye után kapott egy SOLV részvényt. Ez eddig nagyon szép, azonban 05.14-én MM

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nesze neked, ötéves szuperállampapír: tízmilliárdokat buktak a magyarok az értelmetlenné vált befektetésen
Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
hurrikán vihar Saffir-Simpson-skála