Itt a nagy bejelentés! - Atomerőművet épít Szlovákia az oroszok kizárásával
Gazdaság

Itt a nagy bejelentés! - Atomerőművet épít Szlovákia az oroszok kizárásával

Portfolio
A szlovák kormány szerdai ülésén megszületett az a döntés, hogy egy harmadik atomerőművi blokkot is felépítenek Bohunicében, kizárólagos szlovák állami tulajdonban, és az orosz Roszatom kizárásával.

Az atomerőműépítés tervét hétfőn Robert Fico szlovák miniszterelnök már jelezte egy sajtótájékoztatón, amikor a gazdasági tárcavezető már azt is elhintette, hogy az oroszok kizárásával tervezik a beruházást, ma tehát a kormánydöntés is megszületett róla. Ennek értelmében a gazdasági és a pénzügyminisztereknek októberig kell kidolgozniuk a kereteket.

A tervek szerint egy 1200 MW-os atomerőművi blokkról szóló tendert még a mostani kormányciklus során, tehát 2027-ig szeretnék végig vinni. A hétfői eseményen Denisza Szakova úgy fogalmazott a Reuters tudósítása szerint:

Politikai szempontból nem tudjuk elképzelni, hogy a technológia az Orosz Föderációból származzon. Arra számítunk, hogy az atomenergiában tevékenykedő vezető vállalatok érdeklődni fognak.

Meg is jegyezte, hogy francia, amerikai vagy koreai cégek felől számítanak érdeklődésre.

Szlovákiában a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség adatbázisa szerint jelenleg összesen 5 atomerőművi blokk üzemel, Bohunicében a 3-as és a 4-es blokk, illetve Mohiban az 1-es, 2-es és 3-as blokk, továbbá építés alatt áll a 4-es blokk. A jelenlegi és a tervezett (névleges) kapacitást az alábbi NAÜ-táblázat foglalja össze, és amely blokkok a szlovák áramtermelés több, mint 59%-át adták 2022-ben.

szlovak atomeromuvek240515
Kép forrása: NAÜ

Érdemes megjegyezni, hogy a régióban ez nem az első bejelentés a közelmúltból nukleáris energia területén: Csehország négy blokkot tervez felépíteni, amelyeket a francia EDF és a dél-koreai KHNP ambicionál, Lengyelország pedig az amerikai Weshinghous-szal tervezi felépíteni első atomerőművét.

Magyarországon pedig tíz éve született döntés arról, hogy az orosz fővállalkozóval, a Roszatom építi a Paks II. projektet. Utóbbi vezérigazgatója a minap exkluzív nagyinterjút adott a Portfolio-nak, jelezte, hogy akár a kínaiak is részt vehetnek majd a projektben, aztán múlt héten a kínai elnök budapesti látogatása során a két kormány bejelentette, hogy a nukleáris energiatermelés teljes vertikumára kiterjedő együttműködési megállapodást kötöttek.

Címlapkép forrása: Pier Marco Tacca/Getty Images

HitelesAndrás

Egy sikeres Bankmonitor szakmai napja

HitelesAndrás - Keress, kövess, költözz! Egy sikeres Bankmonitor szakmai napja 2011-ben kezdtem dolgozni egy Takarékszövetkezetben… az azóta eltelt 13 év alatt eszméletlen sokat tanultam, n

RSM Blog

SAP a HR és bérszámfejtés területén

Az SAP rendszer a pénzügy, a beszerzés, és az ügyfélkapcsolatok kezelése mellett a humánerőforrás (HR) és a bérszámfejtés területén is központosított keretet biztosít a vállalatok szám

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Magyar üzletlánc saját márkás terméke is felkerült a szégyenlistára
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai? Bemutatjuk melyik platformunk a legoptimálisabb külföldi részvények vásárlásához.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
föld pusztítás ai