Koronavírus: kiderült az igazság az egyik legaggasztóbb hosszú távú Covid-tünetről
Gazdaság

Koronavírus: kiderült az igazság az egyik legaggasztóbb hosszú távú Covid-tünetről

Portfolio
A vér-retina gát kulcsfontosságú szerepet játszik a látás védelmében, megakadályozva, hogy mikrobiális kórokozók elérjék a retinát és gyulladásos reakciókat váltsanak ki. A Missouri Egyetem orvosi karának kutatói azonban felfedezték, hogy a Covid-19-et okozó koronavírus képes áttörni ezt a védelmi vonalat, amely a long Covid miatt hosszú távú következményekkel járhat a szem egészségére nézve.

A hosszú távú Covid tüneteiről szóló úttörő tanulmány „A koronavírus megfertőzi a vér-retina gátat bélelő sejteket és szisztémás expozíció révén hiperinflammatorikus immunválaszt indukál a retinában” címmel jelent meg nemrégiben a PLOS Pathogens című folyóiratban. A hosszú lefolyású Covid-19 tüneteket vizsgáló kutatást többek között a Missouri Egyetem, a National Institutes of Health (Nemzeti Egészségügyi Intézet) és a National Eye Institute (Nemzeti Szemészeti Intézet) támogatta.

Pawan Kumar Singh szemész docens vezeti azt a kutatócsoportot, amely új módszereket keres a szemfertőző betegségek megelőzésére és kezelésére. Humanizált ACE2 egérmodellekkel végzett kísérleteik során megállapították, hogy a koronavírus nemcsak akkor képes megfertőzni a szemet, ha közvetlenül érintkezik annak felszínével. Belégzés útján is bejuthat a szervezetbe, majd áthatolhat a vér-retina gáton és megfertőzheti az ott lévő sejteket.

Ez az eredmény fontos, mivel egyre jobban megértjük a koronavírus-fertőzés hosszú távú hatásait

– hangsúlyozta a kutatás jelentőségét Singh.

Korábbi kutatások főként arra összpontosítottak, hogy a koronavírus hogyan jut be közvetlenül a szembe. Az új eredmények azonban azt mutatják, hogy szisztémás fertőzés során is elérheti ezt az érzékeny területet. A koronavírus jelenléte hiperinflammatorikus választ vált ki és sejthalált okozhat a vér-retina gátban.

A kutatás kimutatta továbbá, hogy a koronavírus tüskeantigén tartós jelenléte retinális mikroaneurizmát, artéria- és vénaelzáródást valamint érszivárgást okozhat. Singh javasolja azoknak, akiknél Covid-19-et diagnosztizáltak, hogy rendszeresen ellenőriztessék szemüket retina elváltozásainak jelei miatt.

Korábban csak immunhiányos embereknél volt ismert, hogy vírusok és baktériumok áttörhetik ezt a gátat.

Ez az első kutatás azonban arra utal, hogy még egészséges egyéneknél is előfordulhat ilyen áttörés Covid-19 esetén.

Az immunhiányos betegek vagy krónikus betegségekben szenvedők különösen veszélyeztetettek lehetnek a Covid-19, a hosszú távú Covid-tünetek által.

Singh célja most az, hogy jobban megértse ennek sejtszintű és molekuláris mechanizmusait. Reméli, hogy ez segíthet terápiák kifejlesztésében a Covid-19 által kiváltott szemkomplikációk megelőzésére és kezelésére.

Címlapkép forrása: Getty Images

Kasza Elliott-tal

3M Company

Nemrég írtam a Solventumról, levált az MMM-ről és áprilisban a tőzsdére ment. Minden MMM részvényes a 4 részvénye után kapott egy SOLV részvényt. Ez eddig nagyon szép, azonban 05.14-én MM

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nesze neked, ötéves szuperállampapír: tízmilliárdokat buktak a magyarok az értelmetlenné vált befektetésen
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
hurrikán vihar Saffir-Simpson-skála