Maga alatt vágta a fát Oroszország, mivel felgyorsította a zöld átállásunkat
Gazdaság

Maga alatt vágta a fát Oroszország, mivel felgyorsította a zöld átállásunkat

Kadri Simson, Európai Bizottság
Két évvel ezelőtt, amikor orosz tankok léptek Ukrajna földjére, Európa ráébredt egy veszélyes függőségi viszonyra. Mivel addig nagyrészt Oroszországra hagyatkoztunk a földgáz-, az olaj- és a szénellátás terén, az energiabiztonságunkat is veszély fenyegette.
Ez itt az on the other hand, a portfolio vélemény rovata.
Ez itt az on the other hand, a portfolio vélemény rovata. A cikkek a szerzők véleményét tükrözik, amelyek nem feltétlenül esnek egybe a Portfolio szerkesztőségének álláspontjával. Ha hozzászólna a témához, küldje el cikkét a velemeny@portfolio.hu címre. A megjelent cikkek itt olvashatók.

Ukrajna válaszreakciója bizonyította, hogy bátor, ellenállóképes és eltökélt országról van szó. Akadtak azonban, akik megkérdőjelezték, hogy Európa tud-e vagy hajlandó-e politikai válaszlépéseket tenni, hiszen annyira függővé vált az orosz energiától. A háború előtt, 2021-ben Európa földgázkészletének mintegy 45%-a, olajbehozatalának közel fele és szénszükségletének közel egyharmada Oroszországból származott.

Az EU egységesen és elszántan fellépve azt a célt tűzte ki, hogy csökkenti az Oroszországtól való energiafüggést, és ezáltal érzékeny csapást mér az orosz gazdaságra, és kiáll Ukrajna mellett a szabadságért folytatott küzdelmében.

Ez a háttere a Bizottság által 2022 májusában életre hívott REPowerEU tervnek. E cselekvési terv célja egyrészt az energiaforrások diverzifikálása és Oroszországról való leválasztása, másrészt pedig a tiszta energiára való átállás felgyorsítása és az energiatakarékosság fokozása.

A REPowerEU terv elindítása óta eltelt két évben drasztikusan csökkentettük az orosz szén, olaj és földgáz behozatalát.

Korábban soha nem látott mértékben nőtt a megújuló energia felhasználása, és történelmi jelentőségű volt, ahogyan átszerveztük az energiaellátásunkat. Az idei tél végére rekordmennyiségű földgáz maradt a tárolóinkban. Az energiamegtakarítási és energiahatékonysági intézkedések nyomán közel 20%-kal csökkent a földgáz iránti kereslet.

A tervnek köszönhetően Európa két telet vészelt át anélkül, hogy energiahiány lépett volna fel: égtek a lámpák, melegek voltak az otthonok.

A REPowerEU azonban több mint ideiglenes válságelhárító eszköz. Ez Európa eszköze az energiafüggetlenség eléréséhez. E tervnek köszönhető, hogy az EU eddig soha nem látott mértékben használja a megújuló energiaforrásokat. 2021-ben az Unióban felhasznált villamos energia 39%-a származott megújuló energiaforrásokból, és 36%-a fosszilis tüzelőanyagokból. 2023-ban már 45% volt a megújuló energia aránya, és 28% a fosszilis tüzelőanyagoké. Ez a tendencia kétségkívül folytatódni fog az elkövetkező években is.

Napjainkban rekordméreteket ölt a szél- és naperőművek telepítése. A világon Európa rendelkezik a zöld hidrogénnel kapcsolatos tervezett projektek legnagyobb portfóliójával. Egyre nagyobb teret nyer a biometán-termelés is, ami új bevételi forrásokat jelent, és új lehetőségeket nyit az európai ipar szén-dioxid-mentesítésére. Folyamatban van továbbá olyan korszerű technológiák bevezetése is, mint amilyenek az úszó tengeri szélerőművek. Folyik a jövő villamosenergia-hálózatainak tervezése és megépítése is, így az európai vállalatok és polgárok ott, akkor és annyi zöld energiát vásárolhatnak majd, ahol, amikor és amennyit szeretnének. A REPowerEU terv és az európai zöld megállapodás lehetőségeket adott a polgárok kezébe. Tömören fogalmazva: bővültek a jogaik és lehetőségeik, és aktív szerepet vállalhatnak a tiszta energiára való átállásban.

Egy fosszilis erőforrásokban szegény földrész számára a tiszta energia jelenti az utat az energiafüggetlenség és a gazdasági versenyképesség felé. A REPowerEU segíti a zöld megállapodásban kitűzött céljaink elérését, és csökkenti az új függőségek kialakulásának kockázatát. 

Azzal, hogy megpróbálta ellenünk fordítani a fosszilis tüzelőanyagoktól való függésünket, Oroszország akaratlanul is felgyorsította a zöld átállásunkat, maga alatt vágva a fát.

A Gazprom 1999 óta most először lett veszteséges. Eközben Európa stabilizálta az energiapiacot. 2022 óta sikerült csökkentenünk az energiabehozatali költségeket, és az árak nagyjából visszaálltak a háború előtti szintre.

A földrészünk soha többé nem lesz kitéve energetikai zsarolásnak sem Oroszország, sem más állam részéről.

Mindez Európának és az európai polgároknak köszönhető. Együttes erővel sorsfordító lehetőséggé formáltunk át egy történelmi jelentőségű fenyegetést. A REPowerEU terv átrajzolta az energiatérképet.

A közelgő európai parlamenti választásokra tekintettel remélem és bízom benne, hogy a szavazók nem feledkeznek meg az európai erő és szolidaritás értékéről.

Címlapkép forrása: © 2024 SOPA Images via Getty Images

Kasza Elliott-tal

3M Company

Nemrég írtam a Solventumról, levált az MMM-ről és áprilisban a tőzsdére ment. Minden MMM részvényes a 4 részvénye után kapott egy SOLV részvényt. Ez eddig nagyon szép, azonban 05.14-én MM

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nesze neked, ötéves szuperállampapír: tízmilliárdokat buktak a magyarok az értelmetlenné vált befektetésen
Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
hurrikán vihar Saffir-Simpson-skála