Előfizetői tartalom

Oroszország ráteheti a kezét a világ legnagyobb olajtartalékára

Portfolio
Oroszország 511 milliárd hordónyi kőolajat fedezett fel az Antarktiszon. A briteket különösen aggasztja ez a felfedezés, mivel az olaj elsősorban a Brit Antarktiszi Területen található, egy hatalmas, 1,7 millió négyzetkilométeres lakatlan területen, amelyre Chile és Argentína is igényt tart. Ez újabb nemzetközi konfliktusokhoz vezethet.

A világ jelenleg évente mintegy 36 milliárd hordó olajat fogyaszt, az Antarktiszon felfedezett 511 milliárd hordó pedig „az Északi-tenger 50 év alatt végzett teljes kitermelésének tízszeresét” jelenti. Van azonban egy jelentős probléma: az 1961-es antarktiszi szerződés, amelynek Oroszország is részese, szigorúan tiltja a szénhidrogének feltárását és kitermelését a régióban....

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés