Portfolio signature

Jól falnak csapták a magyar beruházásokat

Portfolio
Jócskán visszaestek a beruházások Magyarországon: az első negyedévben a volumen 3,6%-kal múlja alul a tavalyi utolsó negyedévi teljesítményt, éves alapon pedig 9%-os a zuhanás.

A beruházások volumene két éve van trendszerű esésben, mostanra a negyedéves teljesítmény (nem számítva a Covid egyszeri sokkját) a hat évvel ezelőtti, 2018-as szintnek felel meg.

Hiába illeszkedik a trendbe a friss adat, mégis kellemetlen meglepetésnek mondható. Egyrészt azért, mert az előző negyedévben emelkedtek a beruházások (lásd a fenti ábrát), így mutatkozott esély rá, hogy az általánosan rossz konjunktúra ellenére megáll a lejtmenet. Másrészt az eddigi statisztikai adatok sem utaltak ekkora visszaesésre. Az építőipar meglepő módon kitartott az első negyedévben, ami alapján úgy tűnt, hogy vannak azért fejlesztések az országban. A GDP-növekedés negyedéves alapon 0,8% volt az első negyedévben, ez alapján szintén nehezen lehetett arra következtetni, hogy az egyik legfontosabb felhasználási oldali tétel, a beruházás hozzájárulása ennyire negatív. Eszerint az év eleji GDP-növekedést még inkább a háztartások fogyasztása hajthatta.(Azt majd május végén, a részletes GDP-statisztika megjelenésekor láthatjuk pontosan.)

A beruházási visszaesés pontos okait egyelőre nem tudjuk. Az természetesen ismert, hogy a magas kamatok, az állami fejlesztések folyamatos eltolása nem segíti a növekedés beindulását, de a részleteket egyelőre nem ismerjük. A Központi Statisztikai Hivatal ugyanis az idéntől megváltoztatta a beruházási adatközlését. Eszerint a mostani adatközlés még előzetesnek számít. Az eddig megszokott gyakorlathoz képest ugyanis nem a tárgyidőszakot követő 60. napon, hanem t+52 napra érkezett a közlés. Ez viszont egy szűkített jelentés, a részletes, negyedéves beruházásstatisztikai adatok változatlanul, továbbra is t+60 napos határidővel jelennek meg.

Signature Pro-val ezt a cikket is el tudnád olvasni!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés