Portfolio signature

Már 658 ezer forint a bruttó átlagbér Magyarországon

Portfolio
Márciusban is gyorsan nőttek a keresetek Magyarországon a KSH friss adatai szerint. A költségvetési szférában gyorsabb volt az emelkedés, mint a vállalatoknál, ám nagyon úgy tűnik, hogy a magas bérdinamika a cégeknél is kitart.

Márciusban a teljes munkaidős dolgozók átlagkeresete 658 ezer forint volt, 13,9%-kal magasabb, mint egy évvel korábban. A nettó átlagkereset 438 ezer forinton alakult. Ez azt jelzi, hogy az év elején látott gyors béremelkedési ütem továbbra is kitart, vagyis egyelőre azok a vállalatok is érdemben emelik a béreket, akik nem a tavaly decemberi minimálbéremelésnél vagy az idén januári általános bérkorrekció időszakában nyúltak a fizetésekhez.

Az első negyedévben az alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 623 ezer forint volt, a nettó átlagkereset 414 ezer forintot ért el. A bruttó és a nettó átlagkereset egyaránt 14,2%-kal nőtt.

A keresetek dinamikus növekedésében fontos szerepet játszik, hogy a minimálbér 15, a garantált bérminimum pedig 10%-kal emelkedett. Ennek hatására a vállalatoknak a mediánbér környékén is érdemben emelniük kellett a fizetéseket ahhoz, hogy elkerüljék a bértorlódást. A bruttó kereset mediánértéke 510 ezer, a nettóé 354 500 forintot ért el, ami közel 16%-os emelkedés. Ebből azt a következtetést lehet levonni, hogy alacsonyabb bérszinten nagyobbat nőttek a keresetek, míg a magasabb bérkategóriákban kisebbet, de a minimálbér és a bérminimum jelentős emelésének a hatása kitartott egészen a mediánbérig.

Signature Pro-val ezt a cikket is el tudnád olvasni!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés