Portfolio signature

Itt a trendforduló: csökken a munkanélküliség Magyarországon

Portfolio
Nőtt a foglalkoztatás és csökkent a munkanélküliség Magyarországon az elmúlt hónapokhoz képest a KSH friss adatai alapján.

Február és április között 4 millió 739 ezren dolgoztak, 41 ezerrel többen az egy évvel korábbinál. A foglalkoztatás az elmúlt hónapokhoz képest is növekedett, miután a gazdaság kilábalt a recesszióból. Az emelkedés a közmunkásoktól és az átmentileg külföldön dolgozó magyaroktól megtiszítva is megfigyelhető, ami azt jelzi, hogy az elsődleges munkaerőpiac is erősödik. A hazai elsődleges munkaerőpiacon 4 millió 567 ezer fő dolgozott, 38 ezer fővel több, mint egy évvel korábban.

Amíg a külföldön dolgozók létszáma egy év alatt 11 ezerrel, 110 ezer főre bővült, addig a közfoglalkoztatottak létszáma 8 ezerrel, 62 ezer főre csökkent. Elmondható, hogy mostanra csaknem annyian dolgoznak átmenetileg külföldön, mint a Covid-válság előtt. Mindeközben azonban sok közmunkás találhatja meg a helyét az elsődleges munkaerőpiacon.

Ezzel párhuzamosan a munkanélküliségi ráta is csökken. Február és április között 4,5%-os rátát mért a KSH, ami kismértékű csökkenést jelent az elmúlt hónapokban látott 4,6-4,7%-hoz képest. A trendforduló mindenképpen jó hír, hiszen februárban már olyan magas volt a munkanélküliség, mint amit utoljára a Covid-válságban láttunk. Ehhez képest az látszik, hogy a folyamat véget ért, és mostanra újra mérséklődik a munkanélküliek száma. A KSH megjegyzi, hogy az előző év azonos időszakához képest azonban még ezzel együtt is 27 ezer fővel, 224 ezer főre nőtt a munkanélküliek száma, ami 0,5 százalékpontos emelkedést jelent a munkanélküliségi rátában.

Signature Pro-val ezt a cikket is el tudnád olvasni!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés