Portfolio signature

A Gazprom elleni perek kaszkádja fenyegeti a régiós gázszállításokat

Sorra hoznak ítéleteket a Gazprom ellen indított jogi eljárásokban, ami komoly hatással lehet a régiós gázpiacra. Az első precedensértékű döntés abba az irányba mutat, hogy bírósági végrehajtásokkal vághatják el az orosz gázcéget az európai bevételeitől, zárolva a megmaradt ügyfelek utalásait. Az OMV már figyelmeztette részvényeseit, hogy a Gazprom leállíthatja a szerződött gáztételek leszállításait, ami intő jel lehet akár Magyarországnak is.

Az orosz energiaipari óriás Gazprom számos jogi csatározásba keveredett az orosz gáz még megmaradt európai vásárlóival és a tranzitcégekkel, ami a Krím 2014-es orosz annektálását, majd az ukrajnai konfliktusban való részvételét követő politikai következményekből fakad. A legfrissebb fejlemény, hogy egy választottbírósági ítéletben a Kreml felügyelete alatt álló társaságot elmarasztalták, kimondva, hogy nem teljesítette szerződéses kötelezettségeit.

Az ügyben egy meg nem nevezett európai gázcég úgy kaphatja meg a kártérítését a Gazprom szerződésszegése után, hogy más cégek kifizetéseit zároltathatja. Bár nem közvetlenül érintett ebben a szerződésben, de az OMV osztrák energetikai vállalat lehet a nagy vesztes a választott bírósági ítélet miatt: ez ugyanis olyan végzést tartalmaz, amely elrendeli, hogy a Gazprom megmaradt európai ügyfelei a kapott orosz gázért fizetett összegeket a pergyőztes európai vállalat számláira irányítsák át, mivel a kártérítés érvényesítését Oroszországban lehetetlennek tartják.

Az OMV, amely jelenleg szinte az összes vezetékes gázt Oroszországból importálja, közölte, hogy amennyiben a végzés végrehajtják, az OMV Gas Marketing & Trading leányvállalatának a Gazprom Exporttal kötött gázszállítási szerződése szerinti kifizetéseket a Gazprom Exportnak való átutalás helyett az európai energetikai vállalat felé kell teljesítenie. Az OMV számára azonban jelenleg nem ismert, hogy egy ilyen végrehajtásra sor kerülhet-e, és ha igen, mikor.

Signature Pro-val ezt a cikket is el tudnád olvasni!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés