Portfolio signature

Itt az új történelmi többlet a magyar külkereskedelemben, amit a gazdaság szenvedésének köszönhetünk

Portfolio
Minden idők második legnagyobb többlete alakult ki a külkereskedelmi mérlegben márciusban. A mai jelentés szerint az egyenleg még az előzetes adatokat is kissé meghaladja: 1570 millió euró. Ennél csak egyszer láttunk nagyobb többletet, méghozzá egy hónappal korábban, vagyis óriási tempóban hízik az idén az áruforgalmi aktívum. Rossz hír viszont, hogy úgy tűnik, mindez nem a jelentős exporttevékenység, hanem inkább az import visszaesésének a következménye, tehát egyáltalán nem látszik a gazdasági élénkülés az adatokon.

A kimagasló többlet aritmetikai oka, hogy míg a kivitel "csak" 14%-kal, addig a behozatal 19%-kal volt kisebb az egy évvel korábbinál. Ebben közrejátszhatott az erős bázishatás, illetve az idei márciusi kevesebb munkanap.

xim yoy

Az erős egyedi hatások ellenére azt mondhatjuk, hogy a külkereskedelmi mérleg javulása igen impresszív. Természetesen nyoma sincs a 2022-es, energiaválságból fakadó órisi romlásnak, sőt, az első negyedéves többet kimagasló, a 4 milliárd eurót közelíti.

Ugyanakkor az árak, árfolyamok és szezonális változások hatását kiszűrő mennyiségi (volumen) mutatók is azt jelzik, hogy a többlet nem a gazdasági élénkülés következménye. Ha ránézünk az alábbi ábrára, láthatjuk, hogy az export volumene (az utóbbi két hónap kicsit erősebb számaival együtt is) inkább stagnáló pályán van, az import pedig eközben esik. Mivel ezek mennyiségi adatok, ebben nem az energiaárak zuhanását kell látni (az tovább erősíti a tendenciát), hanem a nyomott belső keresletet.

Signature Pro-val ezt a cikket is el tudnád olvasni!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés