Előfizetői tartalom

Soha nem látott veszteség az MNB-nél, masszívan negatív lett a jegybank saját tőkéje

Harmadik egymást követő évben volt veszteséges tavaly a Magyar Nemzeti Bank: 1763 milliárd forintos mínusszal zárta 2023-at. A rekordszintű veszteség oka egyszerű: az infláció leküzdésére alkalmazott magas kamatlábak miatt nettó 1643 milliárd forintnyi kamatot fizetett ki tavaly a jegybank, döntő részben a kereskedelmi bankok felé. A pénteken közzétett éves jelentés alapján -1855 milliárd forinttal most először negatív tartományba került az intézmény saját tőkéje, ám ez az idei költségvetést nem kell, hogy terhelje: a jegybanktörvény őszi módosítása értelmében csak „hosszabb idő” után kell az MNB saját tőkéjét a jegyzett tőkének megfelelő 10 milliárd forintos szintre feltornázni.

Sosem látott veszteséget ért el az első félévben az MNB, hiszen a 999,3 milliárd forintos mínuszhoz még csak hasonlót sem láttunk az elmúlt évtizedekben – írtuk tavaly októberben, és akkor már borítékolhattuk, hogy a 2023-as év egésze is rekordveszteséggel fog zárulni a központi banknál. Így is lett: az 1763 milliárd forintos éves veszteség több mint négyszerese...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés