Előfizetői tartalom

Egészen brutális, ami a külkereskedelemben történik: itt az új történelmi rekord

Portfolio
Folytatódott a külkereskedelem egészen látványos tendenciája a magyar gazdaságban: áprilisban 1766 millió euró többlet keletkezett az áruforgalomban. Ez még az elmúlt hónapok óriási számainál is magasabb, új történelmi csúcsot jelent. Az év első harmadában összességében 5,6 milliárd eurós az export-import egyenleg, ez másfélszer akkora, mint az eddig látott legnagyobb időarányos mutató.

Az újabb óriási külkereskedelmi többlet oka aritmetikailag az, hogy míg a kivitel (euróban számolva) 8,8%-kal meghaladta az egy évvel korábbit, addig a behozatal 3,4%-kal kisebb lett. Az éves változás alapján mindkét irányban élénkült az áruforgalom: az exportdinamika 10 havi, az importdinamika 13 havi csúcson van. Ugyanakkor ennek jelentőségét egyelőre nem érdemes túlhangsúlyozni...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés