Súlyos egészségügyi következményekkel néz szembe, aki ezt csinálja a repülőgépen
Gazdaság

Súlyos egészségügyi következményekkel néz szembe, aki ezt csinálja a repülőgépen

Portfolio
Egy új tanulmány szerint a repülőgépen való alkoholfogyasztás, majd az ezt követő elalvás egészségügyi kockázatokat hordoz még a fiatal és egészséges utasokra nézve is - jelentette a CNBC.

Egy friss kutatás szerint a hosszú távú repülőutakon elterjedt szokás, az elalvás előtti alkoholfogyasztás, még a fiatal és egészséges utasok számára is komoly egészségügyi kockázatokat rejthet. A Német Repülési Központ Repülési Orvosi Intézet és az Aacheni Egyetem kutatói által végzett tanulmány arra hívja fel a figyelmet, hogy az alkohol, az alvás és a nagy magasságban uralkodó alacsony oxigénkoncentráció kombinációja jelentős terhet ró a szív- és érrendszerre.

A repülőgépek kabinjában uralkodó csökkent légköri nyomás miatt már eleve csökken a vér oxigéntelítettsége. Ez azt jelenti, hogy kevesebb oxigén jut el a szervezet különböző részeibe. Az alkoholfogyasztás tovább súlyosbíthatja ezt az állapotot, ami hipoxaemiához vezethet - ez orvosi szakkifejezés arra, amikor a vér oxigénszintje túl alacsony.

A laboratóriumi tesztek során kiderült, hogy azoknál a résztvevőknél, akik alkoholt fogyasztottak repülés közben, még inkább csökkent a vér oxigéntelítettsége. Emellett megemelkedett a pulzusuk és romlott az alvásminőségük.

Meglepődtünk, hogy a hatás ilyen erős

- mondta Eva-Maria Elmenhorst, a tanulmány társszerzője.

A kutatás szerint még a fiatal és egészséges résztvevők is klinikailag releváns deszaturációtól (azaz oxigénhiánytól) és szívritmus-gyorsulástól szenvedtek alvás közben.

A nagyobb alkoholadagok felerősíthetik ezeket a megfigyelt hatásokat

- olvasható a tanulmányban.

A kutatók javasolják, hogy az utasok kerüljék az alkoholfogyasztást repülés közben.

Ezen kívül fontos odafigyelni arra is, hogy elegendő vizet fogyasszanak és próbáljanak minél többet mozogni - például időnként felállni és sétálni egy kicsit -, hogy javítsák vérkeringésüket.

A tanulmány szerzői azt is javasolják, hogy a légitársaságok korlátozzák az alkoholtartalmú italok fedélzeti fogyasztását.

Címlapkép forrása: Getty Images

Holdblog

A Föld legnagyobb részvénytársasága

Kevés olyan közvetlen biológiai jellemzőt találunk, ami kiemelne minket a többi faj közül, leginkább fejlett kommunikációs képességeink tesznek minket azzá, amik vagyunk. Lehet minket, embere

Kiszámoló

Kiszámoló bankszámla......helyett

Most, hogy a Raiffeisen valami okból elkezdte elüldözni a prémium ügyfeleket (pedig nemrég még 50 ezer forintot is fizetett ugyanezen embereknek, hogy nála nyissanak számlát), arra gondoltam, hog

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Főpolgármester-választás: Karácsony Gergely győzött, de új választás jöhet Budapest vezetéséért

Könyvelő

Könyvelő
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
2024. június 12.
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai? Bemutatjuk melyik platformunk a legoptimálisabb külföldi részvények vásárlásához.

Díjmentes online előadás

Miért a tőzsdei befektetést válasszam az állampapír helyett?

Online előadásunkon megvizsgáljuk a két befektetési formát, megtárgyaljuk az előnyeiket és a hátrányaikat, sorra vesszük mikor mibe érdemes fektetni.

Ez is érdekelhet
fitch ratings hitelminősítő adósbesorolás