Exkluzív interjút adott Orbán Viktor a választások után
Gazdaság

Exkluzív interjút adott Orbán Viktor a választások után

Portfolio
Orbán Viktor miniszterelnök a közszolgálati televíziónak adott exkluzív interjút az európai parlamenti és önkormányzati választásokat követően.

Orbán Viktor „Európa-rekordnak” nevezte a Fidesz-KDNP 44,6 százalékos európai parlamenti választási eredményét. Kiemelte, még soha nem szavaztak európai parlamenti választásokon annyian a kormánypártokra, mint most. Azt ugyanakkor elismerte, hogy nem olyan jól szerepeltek, mint amilyen eredményt előzetesen szeretett volna.

A magyar európai parlamenti és önkormányzati választások történetében rekordot jelentő részvétel a miniszterelnök szerint azt mutatja, hogy virul a demokrácia Magyarországon. Orbán Viktor a magas részvételt egyrészt a választás nagy tétjével, másrészt a mozgósítással magyarázta.

A kormányfő szerint a 2026 tavaszán esedékes országgyűlési választásokig a „kormányzati aprómunkára” kell koncentrálni. Külön kiemelte

a gazdasági növekedés újraindítását, az infláció elszaladásának megakadályozását, a nyugdíjak, valamint a teljes foglalkoztatás megvédését, illetve az otthonteremtési program pénzügyi fedezeteit.

Az európai események kapcsán kitért Franciaországra, ahol „valódi politikai földindulás történt” – utalva arra, hogy Emmanuel Macron francia elnök előrehozott nemzetgyűlési választásokat írt ki pártja rossz EP-választási szereplése és a Marine Le Pen vezette ellenzéki Nemzeti Tömörülés látványos előretörése miatt.

A Fidesz európai tervei kapcsán Orbán Viktor azt mondta, a fő kérdés az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR), illetve az Identitás és Demokrácia (ID) frakciójának egyesülése lesz. Az ECR fő erejévé Giorgia Meloni olasz miniszterelnök pártja, az ID vezetőjévé Marine Le Pen pártja vált, így lényegében e két politikuson múlik a megegyezés.

Orbán Viktor elmondta, ha ez az egyesülés megtörténik, és a Fidesz is csatlakozik, akkor ennél a potenciális jobboldali frakciónál csak az Európai Néppárt lesz nagyobb, sőt előbbinek gravitációs vonzása is lehet, és a Néppárttól is átcsábíthatnak más pártokat.

A kérdés a kormányfő szerint a következő hónapban el fog dőlni: ha meg tud egyezni Meloni és Le Pen, az tiszta és egyenes utat nyit meg a Fidesz számára, ha nem, másképpen kell gondolkodni.

Címlapkép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad az M1 aktuális csatornának a Karmelita kolostorban 2024. június 10-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Kiszámoló

Kiszámoló bankszámla......helyett

Most, hogy a Raiffeisen valami okból elkezdte elüldözni a prémium ügyfeleket (pedig nemrég még 50 ezer forintot is fizetett ugyanezen embereknek, hogy nála nyissanak számlát), arra gondoltam, hog

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Órákon belül olyan ítélet születik Magyarországról, ami a forint sorsát is eldöntheti

Könyvelő

Könyvelő
Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai? Bemutatjuk melyik platformunk a legoptimálisabb külföldi részvények vásárlásához.

Díjmentes online előadás

Miért a tőzsdei befektetést válasszam az állampapír helyett?

Online előadásunkon megvizsgáljuk a két befektetési formát, megtárgyaljuk az előnyeiket és a hátrányaikat, sorra vesszük mikor mibe érdemes fektetni.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
2024. június 12.
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
jüan kína