Ez aztán a fordulat a Dunaferr
Gazdaság

Ez aztán a fordulat a Dunaferr "megmentésében" - Bezárja a Liberty Dunaújváros a kokszolóit

Portfolio
A Liberty Dunaújváros megkezdi két kokszoló kemencéjének leállítási folyamatát, amelyek egyre hatékonytalanabbá, nehezen karbantarthatóvá váltak, és veszteséget termeltek a piaci túltermelési kapacitások miatt - jelentette be hétfő délben megjelent közleményében a társaság. A bejelentés időzítése rendkívül érdekes, ugyanis fél nappal az önkormányzati választások (ahol az ellenzéki összefogás jelöltje maradt a polgármester) után érkezett a térség szempontjából rendkívül negatív hír, ami szakértők szerint elkerülhetetlennek tűnt az elmúlt hónapokban. Ezzel az egykori Dunaferr megmentése újabb fordulatot vett, és megmentésről csak részben beszélhetünk. Hétfő délután az ügyben megszólalt az iparfejlesztésért felelős Nemzetgazdasági Minisztérium is.

"A kokszgyártás június 12-én (szerdán) befejeződik, de a leállítási folyamat több hónapot vesz igénybe. A vállalat szorosan együttműködik az illetékes hatóságokkal annak érdekében, hogy a bezárás biztonságosan és a lehető legkörnyezetbarátabb módon történjen. A kokszoló kemencék leállítása jelentősen csökkenti az üzem CO2- és porkibocsátását, mely tisztább levegőt eredményez a helyi közösség számára is" - olvasható a cég közleményében, amelynek időzítése finoman szólva is rendkívül érdekes. Pár órával azt követően érkezett az acélgyártás beszüntetésével kapcsolatos bejelentés, hogy lebonyolították Magyarországon az önkormányzati választásokat, és vasárnap este kiderült: újabb 5 éves ciklusba kezdhet Dunaújváros polgármestereként az ellenzéki összefogás által is támogatott Pintér Tamás.

A cég azt is hozzátette: "mindent megtesz az érintett munkavállalók átképzése és más üzleti tevékenységekbe való átcsoportosítása érdekében. Ennek megfelelően a Liberty Dunaújváros együttműködik a szakszervezetekkel és a hatóságokkal egy átállási terv kidolgozásában".

"A Liberty jelentős beruházásokat tervez a következő öt évben annak érdekében, hogy a Liberty Dunaújváros karbonsemleges acélgyártóvá váljon, mely fejlesztések az üzletág elmúlt generációjának legnagyobb lépései lehetnek" - vetíti előre, azonban ezzel kapcsolatban kevés részlet ismert, főleg az nem, hogy ez mit jelent létszámban és gyártási kapacitásban.

Mit is jelent ez a bejelentés?

Azzal, hogy az új tulajdonos megszünteti Dunaújvárosban a kokszgyártást, ellehetetlenül az egyetlen még "üzembiztosan" tartott (a folyékony fázis, a nyersvasgyártás gerincét adó) kohó működtetése. Érdemes felidézni, hogy korábban két kohó működött a vasmű területén, ezek közül az egyiket már 2022 augusztusában leállították (annak újraindítását már nem lehet versenyképesen megoldani), a kettes számú kohót tartották üzem melegen tavaly február óta.

A legutóbbi beszámolókból már kiolvasható volt, hogy a Dunaferr két utódcége hány embernek is adott valójában munkát. Erről múlt héten a G7 számolt be, majd a Liberty sajtókommunikációja pontosította az adatokat. Mivel a két vállalat 2023 közepén jött létre, így az éves statisztikai létszám félrevezető, hiszen az 12 havi átlagot mutat - írták a portálnak akkor.

A valóságban alig volt létszámcsökkenés: októberben zárult a tranzakció, az akkori, valamint a legfrissebb adatok a következők. Duna Furnace: 2023. október: 1293, 2024. május: 1224 fő; Duna Rolling: 2023. október: 2014, 2024. május: 1946 fő; összesen: 2023. október: 3307, 2024. május: 3170 fő. Ezt a teljes létszámot érdemes a 2019-es adattal összevetni, ami mutatja a Liberty elkötelezettségét a szakképzett munkaerő megtartására - írták. 2019-ben az átlagos állomány 3356 fő volt az ISD Dunaferr akkori beszámolója alapján. Ez alapján a létszámcsökkenés az elmúlt 4 évben nem volt drámai.

Az biztosra vehető, hogy a kokszgyártás leállítása, majd a még melegen tartott kohó esetleges leállása elbocsátásokat eredményez az egykor szebb napokat látott, 70 éves vasműnél. A kérdés ennek a mértéke lehet, de iparági vélemények szerint több száz dolgozó lehet közvetlenül érintett.

Több szempontból is érdekes a mostani bejelentés időzítése (a bejelentés tényét, miszerint megszűnhet az acélgyártás tartósan a városban, már sok piaci szereplő előrevetítette). Az elmúlt hetekben az új tulajdonos, a brit Sanjeev Gupta érdekeltségében álló Liberty Steel tárgyalásokat folytatott a szakszervezetekkel, és megállapodásra jutottak a béremelésekről. Ezekben a hírekben még egyáltalán nem volt szó ilyen tevékenységfelfüggesztésről.

Másrészt amiatt is érdekes a bejelentés időzítése, mert pár órával jött az önkormányzati választások eredményei után. A rossz nyelvek már régóta suttogták a városban, hogy a kormány számára azért és addig volt jelentősége a Dunaferr megmentésének, amíg abból politikai előnyt remélhetett. Vannak olyan helyi vélemények, miszerint nem véletlen a bejelentés önkormányzati választások utánra történő időzítése. A kormánypártok eddig tudták azt képviselni, hogy nekik köszönhető a gyár túlélése, számukra ez helyi szinten akár szavazatot is hozhatott, de a polgármesterválasztás eredménye alapján nem eleget.

A kormány az elmúlt években aktívan segítette a dunaújvárosi vasmű túlélési folyamatát, új tulajdonost keresett, azzal mára jó kapcsolatot ápolt, a felszámolási eljárás megkezdéséhez egyedi, a Dunaferr cégre szabott rendeleteket alkotott, valamint a túléléshez is speciális jogszabályok megalkotására volt szükség. A Nemzetgazdasági Minisztérium egy évvel ezelőtti aktív beavatkozására is szükség volt (szénszállítmány megérkezése még az új tulajdonos házon belül kerülése előtt), de a dunaferresek bérére milliárdokat is költött a magyar állam.

Most ez a túlélési folyamat kapott gellert a jelek szerint és a kilátások nagyon érdekesek. A legfontosabb kérdés talán az, hogy milyen időtávon áll át az elektromos ívkemence megoldásra a Liberty Dunaújváros, amit lassan egy éve kihirdettek a zöld acélra történő átállás keretében. Ennek a folyamata fogja jelezni, hogy az új tulajdonos mennyire elkötelezett a gyár tartós életben tartása mellett, mert a mostani fejlemény fényében ez a "megmentés" nem éppen sikersztori. Értelemszerűen az anyacég, a Liberty Steel érdekei mentén alakul majd a magyar egység sorsa, és ezeket az érdekeket meghatározhatják a különböző piacok érdekei is (európai vs indiai).

Megszólalt az NGM

A Dunaferr a magyar ipar kiemelkedő jelentőségű szereplője és a térség legnagyobb foglalkoztatója, ezért a kormányzat kiemelten figyeli a vállalat helyzetét, minden eszközzel támogatja a Dunaferr zöld átállását - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) hétfőn az MTI-vel.

Hozzátették, hogy a kormány folyamatos kapcsolatban van a vállalattal és minden eszközzel támogatja a vállalat technológiaváltását, hiszen a jelenlegi technológia nem fenntartható az európai szabályozási környezetben.

A kokszoló jelenlegi állapota elavult, így az acélgyártás jövője a zöld acél, arra kell az erőforrásokat koncentrálni

- áll a közleményben.

A foglalkoztatáspolitikai eszközrendszer több eleme is segítséget nyújthat a gyár zöld átállásában. A generációk közötti tudás-átadás és a pályakezdő álláskeresők beilleszkedésének elősegítése érdekében foglalkoztatási program indult, amely segítheti a munkatapasztalat átadását a nyugdíj előtt álló, tapasztalt dolgozók és a pályakezdő fiatalok között.    

A kormány a zöld átállással összefüggő munkaerőpiaci hatásokat is kezeli, ezért került például a munkavállalók és vállalkozások alkalmazkodóképességének és termelékenységének javítását célzó GINOP PLUSZ 3.2.1. programba egy új szakasz megnyitása, amely a magas energiaintenzitású termelésben érintett ágazatokban főtevékenységet végző vállalkozásoknak nyújt támogatási lehetőséget.    

"A célunk, hogy a Dunaferr zöld átállása zökkenőmentesen valósuljon meg és a vállalat továbbra is a magyar ipar egyik kiemelkedő szereplője maradjon" - áll az NGM közleményében.

Címlapkép forrása: MTI Fotó/Koszticsák Szilárd

MNB Intézet

Fánk-hatás 2.0

A Covid-járvány kitörése után kiköltözési hullám indult el a nagyvárosokból, jelentős áremelkedést okozva...

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ez aztán a fordulat a Dunaferr

Könyvelő

Könyvelő
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
2024. június 12.
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai? Bemutatjuk melyik platformunk a legoptimálisabb külföldi részvények vásárlásához.

Díjmentes online előadás

Miért a tőzsdei befektetést válasszam az állampapír helyett?

Online előadásunkon megvizsgáljuk a két befektetési formát, megtárgyaljuk az előnyeiket és a hátrányaikat, sorra vesszük mikor mibe érdemes fektetni.

Ez is érdekelhet
vitézy dávid főpolgármester jelölt szavazás 2024