Visszaléphetnek-e az EU-ba a britek?
Gazdaság

Visszaléphetnek-e az EU-ba a britek?

MTI
|
Portfolio
Nagy-Britannia újbóli EU-tagságát hirdette meg hosszú távú célként a harmadik legnagyobb országos brit parlamenti párt, a Liberális Demokraták hétfőn ismertetett választási programja.

A 114 oldalas dokumentum, amelyet a párt vezetője, Sir Ed Davey mutatott be, leszögezi: helyre kell állítani a bizalmat és a baráti kapcsolatokat Nagy-Britannia és az Európai Unió között, és el kell kezdeni azoknak a károknak a kiküszöbölését, amelyeket a konzervatívok okoztak az EU-val folytatott kereskedelemben.

Amint ezek a célok teljesülnek, a Liberális Demokraták kérnék Nagy-Britannia visszalépését az Európai Unió egységes belső piacára. A választási program úgy fogalmaz, hogy ezek alapvető fontosságú lépések az újbóli brit EU-tagság felé, amely a Liberális Demokraták hosszabb távra szóló célkitűzése.

Sir Ed Davey a programot bemutató sajtótájékoztatón - arra a kérdésre, hogy a párt már a júliusi választás után megalakuló új parlament ötéves mandátuma alatt vissza akarná-e léptetni Nagy-Britanniát az Európai Unióba - kitérően úgy válaszolt, hogy az újbóli EU-csatlakozás időbe telik.

A Liberális Demokraták az egyetlen olyan országos brit parlamenti párt, amelynek egyértelműen kijelölt politikai célja Nagy-Britannia visszalépése az Európai Unióba. Rishi Sunak miniszterelnök, a 2010 óta kormányzó Konzervatív Párt vezetője július 4-re írta ki a nagy-britanniai parlamenti választást, amelynek minden felmérés szerint a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt a fő esélyese.

Sir Keir Starmer, a Munkáspárt vezetője és miniszterelnök-jelöltje ugyanakkor az utóbbi időszakban többször is kijelentette, hogy kormányra kerülése esetén a párt nem léptetné vissza Nagy-Britanniát az Európai Unióba, sem az EU egységes belső piacára. Starmer rendszeresen azzal érvel, hogy a kilépésről népszavazás döntött, és ennek figyelembevételével, a jelenlegi helyzetből kiindulva kell a lehető legjobb kapcsolatrendszert kialakítani az EU-val.

A brit EU-tagságról 2016 nyarán tartott referendumon a kilépésre szavazók kerültek szűk, 51,89 százalékos többségbe. Nagy-Britannia 2020. január 31-én távozott az Európai Unióból, majd a 11 hónapos átmeneti időszak lejártával az EU egységes belső piacáról és vámuniójából is kilépett. A konzervatív párti brit kormány ugyanis nem kívánta teljesíteni azokat a feltételeket - mindenekelőtt az EU-állampolgárok szabad nagy-britanniai letelepedésének és munkavállalásának jogát -, amelyek e két integrációs szerveződéshez elválaszthatatlanul kötődnek.

Címlapkép forrása: Shutterstock

Kiszámoló

Kiszámoló bankszámla......helyett

Most, hogy a Raiffeisen valami okból elkezdte elüldözni a prémium ügyfeleket (pedig nemrég még 50 ezer forintot is fizetett ugyanezen embereknek, hogy nála nyissanak számlát), arra gondoltam, hog

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Főpolgármester-választás: Karácsony Gergely győzött, de új választás jöhet Budapest vezetéséért

Könyvelő

Könyvelő
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
2024. június 12.
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai? Bemutatjuk melyik platformunk a legoptimálisabb külföldi részvények vásárlásához.

Díjmentes online előadás

Miért a tőzsdei befektetést válasszam az állampapír helyett?

Online előadásunkon megvizsgáljuk a két befektetési formát, megtárgyaljuk az előnyeiket és a hátrányaikat, sorra vesszük mikor mibe érdemes fektetni.

Ez is érdekelhet
GettyImages-sb10069962a-001