Jöhet a vakcina a madárinfluenza ellen
Gazdaság

Jöhet a vakcina a madárinfluenza ellen

Portfolio
Amerikai kutatók mRNS-alapú vakcinát fejlesztenek a baromfik és szarvasmarhák között gyorsan terjedő, fertőző H5N1 madárinfluenza-vírus ellen, amely már két embert is megfertőzött az Egyesült Államokban - írja a Gizmodra hivatkozva a HVG.

A kísérleti vakcinát ugyanazzal a technikával állítják elő, mint amit a COVID-19 világjárvány mRNS-vakcináinak előállításához használtak. Az mRNS-alapú vakcinák gyors fejlesztése lehetővé teszi a H5N1 madárinfluenza elleni hatékony védekezést,

amely már nem csak szarvasmarhákat, de embereket is képes megfertőzni.

Az új technológia jelentős előrelépés a hagyományos oltóanyagokhoz képest - Scott Hensley, a Pennsylvaniai Egyetem orvostudományi karának vezető kutatója rámutatott arra, hogy míg 2009-ben, a H1N1-járvány idején nehéz volt vakcinákat gyártani és azok csak a kezdeti hullámok után, hónapok elteltével lettek elérhetőek, ma már pár órán belül el lehet kezdeni a vakcina létrehozását.

A Nature Communications folyóiratban publikált tanulmány szerint egereken és görényeken végzett kísérletek során erős antitest-választ figyeltek meg a hagyományos oltóanyagoknál, ennek hatása az oltás beadása után egy évig is kitartott - minden vakcinázott állat életben maradt, míg az oltatlanok mindegyike elpusztult. A tanulmány az mRNS-vakcina hatékonyságát is összehasonlította a hagyományos vakcináéval, és megállapította, hogy a két készítmény ugyanolyan szintű védelmet nyújt.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a készítményt mikor próbálhatják ki embereken is, mindenesetre az Egyesült Államokban már mérlegelik, hogy a gazdákat beoltsák-e madárinfluenza elleni vakcinával.

Címlapkép forrása: Getty Images

Holdblog

A Föld legnagyobb részvénytársasága

Kevés olyan közvetlen biológiai jellemzőt találunk, ami kiemelne minket a többi faj közül, leginkább fejlett kommunikációs képességeink tesznek minket azzá, amik vagyunk. Lehet minket, embere

Kiszámoló

Kiszámoló bankszámla......helyett

Most, hogy a Raiffeisen valami okból elkezdte elüldözni a prémium ügyfeleket (pedig nemrég még 50 ezer forintot is fizetett ugyanezen embereknek, hogy nála nyissanak számlát), arra gondoltam, hog

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Órákon belül olyan ítélet születik Magyarországról, ami a forint sorsát is eldöntheti

Könyvelő

Könyvelő
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
2024. június 12.
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai? Bemutatjuk melyik platformunk a legoptimálisabb külföldi részvények vásárlásához.

Díjmentes online előadás

Miért a tőzsdei befektetést válasszam az állampapír helyett?

Online előadásunkon megvizsgáljuk a két befektetési formát, megtárgyaljuk az előnyeiket és a hátrányaikat, sorra vesszük mikor mibe érdemes fektetni.

Ez is érdekelhet
fitch ratings hitelminősítő adósbesorolás