Most jön még csak a neheze? Újabb bankok bedőlését várja a PIMCO
Gazdaság

Most jön még csak a neheze? Újabb bankok bedőlését várja a PIMCO

Portfolio
További regionális bankok bedőlését várja az Egyesült Államokban a Pacific Investment Management (PIMCO).  A cég szakértői szerint a regionális bankok kitettsége a rosszabb minőségű kereskedelmi ingatlanok felé igen magas – írja a Bloomberg.

Az amerikai bankszektor nehézségei még csak most kezdődnek igazán. Mivel a Fed kamatcsökkentése messzebbre tolódik, ezáltal a magas hitelkamatok egyre hosszabb ideig maradnak fent, ez pedig drasztikusan csökkenti az értékeltségeket. Ráadásul sok ingatlant a nyomott értékeltségek, valamint az árazás bizonytalansága miatt rendkívül nehéz értékesíteni. A magas kamatkörnyezet közvetlen és közvetett hatásai néhány esetben már csődöt is okoztak. A bankszektor állapotát e szempontból jelenleg kettősség jellemezi: a nagyobb bankok már elkezdték a még jobb minőségű hiteleket értékesíteni, hogy elkerüljék a további nagyobb veszteségeket, de a regionális bankoknál ez még nem történt meg.

A PIMCO véleménye szerint ahogy a bajba jutott hitelek a lejáratukhoz közelednek, a bankok megpróbálhatják ezeket értékesíteni, hogy elkerüljék a portfóliójuk minőségének további romlását. Ez a probléma már 2023 első felében is éreztette a hatását a regionális bankoknál, amelyek korábban élen jártak a kereskedelmi ingatlanhitelezésben. Jelenleg ezen ingatlanok egy része csak a töredékét érheti a könyv szerinti értékének. Bár 2023-ra nagyrészt megoldottnak látszottak a problémák, több befektető továbbra is aggódik a kisebb bankok állapota miatt. Nemrég például a US Bancorp (legnagyobb regionális bank) 553 millió dollárral emelte a hitelezési veszteségekre félretett céltartalékot (a negyedéves eredmény 1,32 milliárd dollár volt).

A regionális bankok helyzete azért is kényes, mert a nagybankokhoz képest lazább feltételekkel hiteleztek, például önrész nélküli hiteleket is nyújtottak. Részben emiatt is érzékenyebbek a kereskedelmi ingatlanszektor nehézségeire a kisebb pénzintézetek. Becslések szerint idén 441 milliárd dollárnyi kereskedelmi ingatlanhitel járhat le. A nagybankok esetében korántsem ennyire borús a helyzet, mivel a teljes hitelállományon belül jóval kisebb a kereskedelmi ingatlanhitelek aránya (részben a 2008-as pénzügyi válság okozta szabályváltozások hatására), ráadásul 2021-22-höz képest is már érdemben visszafogták a szektor felé a hitelezésüket.

A kereskedelmi ingatlanhitelekre specializálódott befektetési alapok helyzete szintén izgalmas. Csak 2025-ben 200 milliárd dollárnyi hitel járhat le a szektorban, mivel a hitelek többsége 3 és 5 éves és a tranzakciók többsége 2021 környékén született. A PMICO véleménye szerint nagy kérdés lesz, hogy amikor a magasabb kamatkörnyezetben kell megújítani ezeket a hiteleket, akkor ezek az eszközök hogyan fognak teljesíteni. Ráadásul a gazdaság lassulása tovább ronthatja a szektor helyzetét is.

Címlapkép forrása: Getty Images

Kiszámoló

Kiszámoló bankszámla......helyett

Most, hogy a Raiffeisen valami okból elkezdte elüldözni a prémium ügyfeleket (pedig nemrég még 50 ezer forintot is fizetett ugyanezen embereknek, hogy nála nyissanak számlát), arra gondoltam, hog

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Főpolgármester-választás: Karácsony Gergely győzött, de új választás jöhet Budapest vezetéséért

Könyvelő

Könyvelő
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
2024. június 12.
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai? Bemutatjuk melyik platformunk a legoptimálisabb külföldi részvények vásárlásához.

Díjmentes online előadás

Miért a tőzsdei befektetést válasszam az állampapír helyett?

Online előadásunkon megvizsgáljuk a két befektetési formát, megtárgyaljuk az előnyeiket és a hátrányaikat, sorra vesszük mikor mibe érdemes fektetni.

Ez is érdekelhet
vaddiszno