Pressman: az üzletelés Kínával kötöttségekkel jár, és a kamatot gyakran szuverenitásban fizetik
Gazdaság

Pressman: az üzletelés Kínával kötöttségekkel jár, és a kamatot gyakran szuverenitásban fizetik

Portfolio
David Pressman, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete dicsérte az amerikai-magyar gazdasági kapcsolatokat és megosztotta gondolatait a jövőbeli együttműködésről az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) 35. születésnapján. Pressman figyelmeztetett a kormányt a Kínával kapcsolatos gazdasági kihívásokra is, és példaként hozta fel Sri Lanka esetét, amely sokat veszített egy Pekinggel folytatott üzleten.

Pressman kiemelte, hogy az AmCham már Magyarország NATO-hoz és az Európai Unióhoz való csatlakozása előtt is fontos szerepet játszott az ország gazdasági életében. „Az Egyesült Államok minden tekintetben Magyarország egyik legfontosabb gazdasági partnere. Magyarország exportőrei számára mi vagyunk az első számú célpont Európán kívül.

Az amerikai cégek, amelyek közül ma este sokan képviseltetik itt magukat, több mint 85 000 munkahelyet teremtettek ebben az országban, számtalan magyar család életét javítva ezzel

– mondta a nagykövet.

Az esemény során a nagykövet beszélt az amerikai befektetések által nyújtott előnyökről is. Az amerikai cégek nem csupán gazdasági hasznot hoznak, hanem a magyar társadalom fejlődéséhez is hozzájárulnak.

„Az amerikai vállalatok befektetnek a közösségeikbe, és élen járnak a civil társadalom és az elmaradott közösségek támogatásában ott, ahol működnek” – hangsúlyozta Pressman.

A nagykövet beszéde során a nagykövettől megszokott provokáló stílusban megemlítette Szijjártó Pétert, Magyarország külgazdasági és külügyminiszterét is: „Azt várnám, hogy ha barátom, Szijjártó Péter miniszter itt lenne ma (nem pedig Oroszországban), szintén egyetértene azzal, hogy van mit ünnepelnünk, és várom erre vonatkozóan az európai uniós ügyekért felelős Bóka János miniszter gondolatait.”

Pressman kitért a Kínával kapcsolatos gazdasági kihívásokra is, figyelmeztetve a kockázatokra.

Magyarország természetesen dönthet úgy, hogy ahhoz »kapcsolódik« és azzal üzletel, akivel akar. A Kínával folytatott üzletkötés azonban kötöttségekkel jár, és a kamatot gyakran szuverenitásban fizetik

– mondta, majd példaként hozta fel Sri Lanka esetét, amely szerinte Kína infrastruktúra fejlesztésére nyújtott finanszírozást nagyszerű üzletnek tekintette, egészen addig, amíg Peking fel nem használta ezt a gazdasági befolyást, hogy átvette az irányítást az ország egyik kikötője felett.

A témával nem először foglalkozott David Pressman, februárban Debrecenben járt, meglátogatta a CATL beruházási helyszínét is, és már akkor kiemelte a kínai üzletekkel kapcsolatos kockázatokat.

„Vagy kérdezzék meg a konzervatív kormányokat, például Meloni Olaszországát, akik keményen dolgoztak, hogy kikerüljenek a kínai kényszerbefektetési rendszerből, miközben Magyarország éppen ebbe az irányba fut készségesen” – folytatta a sort a nagykövet.

Végül Pressman megemlékezett az AmCham értékeiről és eredményeiről, és méltatta azokat a cégeket, amelyek hozzájárultak Magyarország gazdasági fejlődéséhez. „Az amerikai cégek kiállnak ügyekért. Ezért jöttek ide, és ezért gyarapodtak itt.

Amíg kiállunk valamiért, és Magyarország mellettünk áll, tudom, hogy együtt tovább fogunk fejlődni

– zárta beszédét a nagykövet.

Az ünnepi eseményen több elismerést is kiosztottak, köztük a Diversity Impact Awards díjat, amely az amerikai vállalatok sokszínűség iránti elkötelezettségét ismerte el.

Címlapkép forrása: Mónus Márton/Egyesült Államok magyarországi Nagykövetsége Facebook.

Holdblog

A Föld legnagyobb részvénytársasága

Kevés olyan közvetlen biológiai jellemzőt találunk, ami kiemelne minket a többi faj közül, leginkább fejlett kommunikációs képességeink tesznek minket azzá, amik vagyunk. Lehet minket, embere

Kiszámoló

Kiszámoló bankszámla......helyett

Most, hogy a Raiffeisen valami okból elkezdte elüldözni a prémium ügyfeleket (pedig nemrég még 50 ezer forintot is fizetett ugyanezen embereknek, hogy nála nyissanak számlát), arra gondoltam, hog

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Főpolgármester-választás: Karácsony Gergely győzött, de új választás jöhet Budapest vezetéséért

Könyvelő

Könyvelő
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
2024. június 12.
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai? Bemutatjuk melyik platformunk a legoptimálisabb külföldi részvények vásárlásához.

Díjmentes online előadás

Miért a tőzsdei befektetést válasszam az állampapír helyett?

Online előadásunkon megvizsgáljuk a két befektetési formát, megtárgyaljuk az előnyeiket és a hátrányaikat, sorra vesszük mikor mibe érdemes fektetni.

Ez is érdekelhet
GettyImages-sb10069962a-001