Előfizetői tartalom

Bejelentették a német-orosz gázpiaci szakítást! - Ugranak a gázárak

Bejelentette szerdán a német energiaszolgáltató Uniper, hogy felmondja az orosz Gazprom Exporttal fennálló hosszú távú gázvásárlási szerződését, és több, mint 13 milliárd eurós kártérítést követel az orosz céggel szemben. Mindez nagy jelentőségű fejlemény, hiszen jogi értelemben egy fél évszázados kapcsolat szakadt meg a két cég között, és komoly tovagyűrűző hatásai lehetnek arra a tucatnyi egyéb választottbírósági eljárásra is, amely jelenleg zajlik az uniós energiaszolgáltatók és az orosz cég között, és amely fejleményekre Magyarországnak is figyelnie kell. A mi régiónk következő hónapokbeli orosz gázellátásával kapcsolatos kérdőjelek miatt ugrottak ma a gázárak.

Az Uniper ma azt jelentette be, hogy egy múlt heti stockholmi választottbírósági döntés jogot adott neki arra, hogy felmondja az orosz Gazprom Exporttal fennálló hosszú távú, a 2030-as évek közepén lejáró gázvásárlási szerződését. A bíróság emellett azt is kimondta, hogy több, mint 13 milliárd eurós kártérítést követelhet az orosz céggel szemben. Ezekre azért kapott...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés