Portfolio signature

Egészen furcsa dolgot művel a magyar építőipar

Portfolio
Óriási felpattanást produkált áprilisban az építőipar: a termelés volumene 11%-kal haladta meg az előző havit, eltüntetve a megelőző két hónap gyenge teljesítményét. A fundamentálisan rossz helyzetben lévő ágazat utóbbi hónapokban mutatott termelési adatai egyáltalán nem tragikusak, sőt a rendelésállományi számok sem, de olyan óriási ingadozásokat látunk hónapról hónapra, hogy nagyon nehéz értékelni, mi történik az építőiparban.

A 11 százalékos havi alapú ugrás azt is jelenti, hogy az egy évvel korábbihoz képest az építőipar teljesítménye 15,6%-kal nagyobb. Ez ugyanakkor nem sokat segít rajtunk, hogy tisztább képet láthassunk, hiszen az ágazat termelése hónapról hónapra annyira ingadozó, hogy az éves indexek a bázishatások és tárgyidőszaki nagy ingadozások miatt rendkívül volatilisek. A fix bázisú idősor talán kicsit eligazítóbb lehet, de kérdőjelek itt vannak bőven:

Mint látható, az építőipar két évig lefelé tartó trendjét nehéz lenne belelátni az elmúlt hónapok (rendkívül ingadozó) adataiba. A hirtelen növekedés nem nagyon fér bele abba a képbe, ami az ágazati szereplők információi és a gazdasági környezet alapján az elmúlt időszakban kialakult. A szakmában közmegegyezés van arról, hogy a magas kamatoktól, uniós forráskieséstől, szűk belső kereslettől, állami fogyókúrától senyvedő ágazat konjunkturális viszonyai igen rosszak. Ez alapján kifejezetten gyenge évet jósolnak a szakértők a tavaly 5%-kal zsugorodó ágazatnak.

Ezt azonban, mint látható ,a számok egyre kevésbé igazolják vissza. Sajnos a KSH nem nyújt eligazítást abban, hogy esetleg 1-2 nagy projekt lezárásának egyedi hatásáról van-e szó (a korábbi hónapok vártnál erősebb adatait leginkább erre vezették vissza a szakértők), így arra kevés részadatra támaszkodhatunk, ami rendelkezésre áll. Eszerint az épületek és az egyéb építmények kör egyaránt bővült (éves és havi alapon is) áprilisban, és szintén jó számot produkált a speciális szaképítés alágazat. Ez alapján a növekedés nem feltétlenül egyetlen nagy értékű beruházás aktiválása miatt történhetett.

Signature Pro-val ezt a cikket is el tudnád olvasni!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés