Portfolio signature

Megdöbbentő dolgok derültek ki a fizetésekről Magyarországon

Portfolio
Minden tizedik munkavállalónak csökkent a keresete egy év alatt, minden huszadiknak azonban kiemelkedő mértékben, 50%-kal vagy annál nagyobb mértékben nőtt a bére tavaly. Az is kiderült, hogy a dolgozók 60%-ának csökkent a reálbére.

A teljes munkaidőben alkalmazásban állók havi bruttó átlagkeresete 2023-ban nominálisan 14,2%-kal haladta meg az egy évvel korábbit. Az átlagos béremelkedés mögött azonban komoly különbségek húzódnak meg. A Központi Statisztikai Hivatal részletes elemzése szerint a nemzetgazdasági szintű átlagkereset-növekedés mögött jelentős különbségek húzódtak meg az elmúlt években.

2023-ban (már 2022-ben is) a teljes munkaidős álláshellyel rendelkezők legnagyobb részének – 89,1%-ának – haladta meg a keresete az előző évit:

  • a munkavállalók közel 60%-ának 5 és 24,9% között emelkedett a bére,
  • minden ötödik munkavállalónak jelentősen, legalább 25,0%-kal,
  • minden huszadiknak pedig kiemelkedő mértékben, 50%-kal vagy annál nagyobb mértékben.

2022-höz képest a 25% és afeletti bérnövekedéssel rendelkezők aránya 5,8 százalékponttal csökkent, az 5–14,9%-os bérnövekedéssel rendelkezőké 6,5 százalékponttal nőtt.

Signature Pro-val ezt a cikket is el tudnád olvasni!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés