Portfolio signature

Az évszázad legrosszabb teljesítményét hozták a budapesti vízművek

Miközben a klímaváltozás és a növekvő igények miatt egyre jobban felértékelődik az általuk nyújtott szolgáltatás, a nagyrészt a rezsibefagyasztás miatt krónikus forrás- és szakemberhiánnyal küzdő hazai víziközmű-ágazat jelenleg nem képes finanszírozni a romló állapotú rendszer igencsak időszerű széleskörű felújítását, sok helyen még az állagmegóvást sem, és ez a kedvezőtlen állapot többnyire eredménykimutatásaikban is tükröződik. Az integráció és a nem lakossági díjak 2024-ben bekövetkezett egységesítése és jelentős emelése támogatást adhat a szolgáltatóknak, de az e hatást még nem tartalmazó pénzügyi beszámolóik még inkább arról tanúskodnak, hogy miközben árbevételeik jellemzően csak lassan emelkednek, addig költségeik esetében jóval ütemesebb a növekedés.

Rekord veszteséget termelt a Fővárosi Vízművek és Csatornázási Művek

A Fővárosi Vízművek Zrt. 2023-ban szinte pontosan ugyanakkora, közel 39 milliárd forintos árbevételt ért el, mint 2022-ben. Ez a rezsibefagyasztásra tekintettel nem meglepő, ahogyan az sem, hogy nem kis részben az infláció elszállása és az infrastruktúra öregedése miatt emelkedő ráfordítások mellett az üzemi tevékenység eredménye -2,3 milliárd forintról 9,5 milliárd forintos veszteségre, az adózott eredmény pedig közel 2 milliárdos veszteségről 8,8 milliárdos veszteségre romlott.

Ezzel

a társaság minimum az elmúlt 23 év leggyengébb eredményét érte el a fellelhető beszámolók alapján.

Signature Pro-val ezt a cikket is el tudnád olvasni!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés