Megjelentek a nagy beruházáselhalasztás részletei
Gazdaság

Megjelentek a nagy beruházáselhalasztás részletei

Portfolio
A hétfő esti közlönyből kiderült: a kormány 369 milliárd forinttal csökkentette az idei költségvetés kiadási oldalát. Főként beruházásokat vág vissza a kormány, és a kiadáslefaragás teljes összegét egy bizonyos tartalékalapba helyezte. Cikkünk eredeti verziójában ezt a kiadáslefaragást úgy értelmeztük, mintha új intézkedés lenne, viszont később kiderült: valójában időben összecsúsztak a kormányzati bejelentések, és ez a mostani kormányrendelet az áprilisban már bejelentett 675 milliárd forintos beruházáselhalasztás részleteinek a kibontása.
A kormány gazdaságpolitikai lépései is fókuszban lesznek a Budapest Economic Forum rendezvényünkön. Most érdemes regisztrálni:

Kiadáslefaragás érkezett, de ez nem új csomag

Számtalan kormánydöntés jelent meg a 160 oldalas hétfő esti közlönyben. Ezek között szerepel ez a talányos című: A Kormány 1202/2024. (VII. 8.) Korm. határozata fejezetek közötti és fejezeten belüli, a rendkívüli kormányzati intézkedésekre szolgáló tartalékból, a Rezsivédelmi Alapból és a Központi Maradványelszámolási Alapból történő előirányzat-átcsoportosításról.

A közlönyben kihirdetett további kormánydöntésekről itt írtunk:

Ennek egyik pontja (2. melléklete) érdekes kiadásátcsoportosításokat tartalmaz, ami tulajdonképpen kiadásfelfüggesztés és újabb beruházáselhalasztás a gyakorlatban.

A kormány ugyanis 369 milliárd forinttal növeli meg a Központi Maradványelszámolási Alap kiadási összegét, vagyis egy tartalékalapba csoportosította át azokat a kiadási sorokat, amelyeket másik oldalról "levág".

Ezek alapján cikkünk eredeti változatában tévesen értelmeztük ezt a kiadáscsökkentést, hogy az az új intézkedéscsomaggal függ össze. Ezzel szemben ennek a mostani kiadáscsökkentésnek az a jó értelmezése, hogy az áprilisban ismertetett 675 milliárd forintos beruházáselhalasztással függ össze.

Mi van a kiadáselhalasztó csomagban?

Az áprilisban kihirdetett, beruházásokat érintő, részleteiben a hétfői közlönyben kibontott kiadáslefaragás legnagyobb vesztesei egyedi beruházások, de például a Beruházási Alapot 160 milliárd forinttal csökkentette a kormány. Ezeket a kiadási tételeket húzta le az idei költségvetés kiadási oldaláról a kormány a tegnap megjelent döntésével:

 • Beruházási Alap: 160 milliárd forint mínusz,
 • Az MNV Zrt. rábízott vagyonával kapcsolatos kiadások, Ingatlan beruházások, ingatlan és egyéb eszközök vásárlás: -78 milliárd forint mínusz,
 • Honvédelmi Alap: 67,2 milliárd forint mínusz, ez 3 tételből adódik össze (Légierő képességek fejlesztése: -9,2 mrd, Szárazföldi képességek fejlesztése: -17,8 mrd, Egyéb fejlesztési kiadások: -40,2 milliárd forint)
 • Energiaügyi Minisztérium, Térségi fejlesztési feladatok: 20,3 milliárd forint mínusz
 • Víziközmű-fejlesztések: 10,7 milliárd forint mínusz,
 • NGM, Budai Egészségközpont Zrt. beruházása: 6,8 milliárd forint mínusz,
 • Nemzeti Oltóanyaggyár és Nemzeti Koronavírus-Oltóanyaggyár megvalósítása: 4 milliárd forint mínusz,
 • Állami vasútfejlesztési beruházások: 5 milliárd forint mínusz
 • Állami beruházások, Semmelweis Egyetem II. sz. Patológiai Intézet Nemzeti Orvosi Innovációs Képző Központ megvalósítása: 3 milliárd forint mínusz,
 • Állami beruházások, Kőszegi Új tudásközpont „Campus” megvalósítása: 2,7 milliárd forint mínusz,
 • Fővárosi fejlesztések: 2,3 milliárd forint mínusz,
 • Országos közúthálózat felújítása: 2,3 milliárd forint mínusz,
 • NGM, Járműipari innovációs és fejlesztési feladatok: 2 milliárd forint mínusz,
 • NGM, Iparfejlesztési programok: 1 milliárd forint mínusz

Cikkünk korábbi verziójában ezért téves az az értelmezésünk, miszerint ezek a kiadáscsökkentések új intézkedések lennének és hatásuk összeadható a hétfőn ismertetett új adóemelések hatásával. Az új, költségvetést kiigazító csomagból nyilvános részleteket csak az adóemelés oldaláról tudunk, de az nem éri el önmagában a 400 milliárd forintos hatást.

A kormány gazdaságpolitikai lépései is fókuszban lesznek a Budapest Economic Forum rendezvényünkön. Most érdemes regisztrálni:

Címlapkép forrása: MTI Fotó/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

A Skynet-teszt
Gazdaság

A Skynet-teszt

Mi alapján lehet eldönteni, hogy emberrel vagy mesterséges intelligenciával beszélgetünk?

Holdblog

Lehet még bárki Joe Biden utódja?

A hétvégén dől el, ki képviseli a demokratákat Donald Trump ellen az amerikai elnökválasztáson. Joe Biden, a jelenlegi elnök mentális állapotában egyre többen kételkednek, a... The post Lehe

KonyhaKontrolling

Megéri még a nyelvvizsga?

Sokaknak nagy célja, hogy nyelvvizsgát szerezzen, ezzel bizonyítsa tudását, illetve remélhetőleg jobb esélyekkel induljon a munkaerőpiacon. Ebben a bejegyzésben a nyelvtanulás és a nyelvvizsga

Kasza Elliott-tal

Eladások

Augusztus közepén pénzre lesz szükségem, és ehhez el kell adnom pár részvényt. Egy éve is volt egy hasonló dilemám, akkor veszteséggel szálltam ki több papírból, de idén más a tervem.Van

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Váratlanul blokkolták az ukránok Magyarország olajimportjának nagy részét!
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Microsoft logó felhőszoftver