Meglepő hibákért repülhet milliós bírság az autósoknak, háztulajdonosoknak - Itt a friss lista
Gazdaság

Meglepő hibákért repülhet milliós bírság az autósoknak, háztulajdonosoknak - Itt a friss lista

Portfolio
Nemcsak a közlekedési és az adózási bírságok nőttek durván: a kormány több egyéb bírságtételt növelt például a KRESZ-ben, a versenytörvényben és egyéb törvényekben.

Korábban beszámoltunk róla, hogy számos közlekedési bírságot emelt meg a kormány, és hogy a NAV is egy csapásra duplájára emelte számos bírságtételét. Ám itt nem álltak meg.

Több bírságtételt módosított a kormány a KRESZ-ben:

  • Az útmenti ingatlanoknál elhelyezett tiltott reklámtáblákért az eddigi 130-650 ezer forintos bírság helyett 156-780 ezer forintos bírságot szabnak ki.
  • A 3,5 tonnásnál nagyobb teherautókat jegyzői engedéllyel lehet belterületi ingatlannál parkolni, ám ha ezt engedély nélkül teszi valaki, mostantól 650 ezer forint helyett 780 ezer forintos bírságot is kaphat.
  • Ha autósiskolát engedély nélkül vagy az engedélyben foglaltaktól eltérően működtetnek, akkor bírság szabható ki. Ez eddig legfeljebb 13, mostantól 15,6 millió forintos bírságot vonhat maga után.
  • Az útdíjfizetés elmulasztásáért és gyorshajtásért az eddigi 13-390 ezer forint helyett 16-468 ezer forintos bírság szabható ki.
  • Az eredetvizsgát engedély nélkül vagy nem szabályosan végző helyeket az eddigi 130 ezer- 1,3 millió forintos bírság helyett 156 ezer – 1,56 millió forintos bírsággal büntethetik.

A versenytörvényt úgy módosították, hogy ha a versenytanács határozatában megtiltott összefonódást a tilalom ellenére végrehajtották, akkor a bírság a vállalatcsoport előző üzleti évben elért nettó árbevételének tizenöt százaléka (korábban 13 százaléka) lehet. A vállalkozások társulásával szemben kiszabott bírság összege legfeljebb a tagvállalkozások előző üzleti évben elért nettó árbevételének tizenöt százaléka lehet. A vállalkozások társulása esetén az egyes tagvállalkozások pénzügyi felelőssége nem haladhatja meg a határozat meghozatalát megelőző üzleti évben elért nettó árbevételük tizenöt százalékát.

Az energetikai tanúsítók, ha az adatszolgáltatásra vonatkozó jogszabályi kötelezettséget megszegik a korábbi 50 000 forint helyett 60 ezer forintig terjedő közigazgatási bírságot kaphatnak.

A településkép védelméről szóló törvényt úgy módosították, hogy a különböző reklámtáblákat, plakátokat szabályellenesen kihelyező ingatlantulajdonosokat a korábbi 650 ezer – 4 millió forint közötti bírság helyett 2 milliótól 10 millió forintig terjedő bírsággal büntethetik.

A kormánydöntésekről és a rendeletcunamiról alábbi cikkeinkben számoltunk be:

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Holdblog

Lehet még bárki Joe Biden utódja?

A hétvégén dől el, ki képviseli a demokratákat Donald Trump ellen az amerikai elnökválasztáson. Joe Biden, a jelenlegi elnök mentális állapotában egyre többen kételkednek, a... The post Lehe

KonyhaKontrolling

Megéri még a nyelvvizsga?

Sokaknak nagy célja, hogy nyelvvizsgát szerezzen, ezzel bizonyítsa tudását, illetve remélhetőleg jobb esélyekkel induljon a munkaerőpiacon. Ebben a bejegyzésben a nyelvtanulás és a nyelvvizsga

Kasza Elliott-tal

Eladások

Augusztus közepén pénzre lesz szükségem, és ehhez el kell adnom pár részvényt. Egy éve is volt egy hasonló dilemám, akkor veszteséggel szálltam ki több papírból, de idén más a tervem.Van

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Váratlanul blokkolták az ukránok Magyarország olajimportjának nagy részét!
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Ez is érdekelhet
ausztria_tajkep_hegy_haz