Mikor jöhet a kamatcsökkentés? Válaszolt a Fed elnöke!
Gazdaság

Mikor jöhet a kamatcsökkentés? Válaszolt a Fed elnöke!

MTI
|
Portfolio
Csak akkor jöhet el a dollárkamat-csökkentés ideje, ha tartósnak ígérkezik az infláció enyhülése a 2 százalékos jegybanki cél felé - jelentette ki Jerome Powell Fed-elnök féléves kongresszusi bizottsági monetáris politikai meghallgatásán.

Powell elmondta, hogy az első negyedév adatai nem támasztják alá a monetáris enyhítés megkezdésének a szükségességét, bár a legfrissebb inflációs adatok mutatnak némi szerény javulást ebbe az irányba. Az inflációs cél tartós megközelítéséhez azonban még további meggyőző adatokra lenne szükség.

Powell hozzátette, hogy a szigorú monetáris politika késedelmes vagy elégtelen mértékű enyhítése visszavetheti ugyan a gazdasági teljesítményt és a foglalkoztatást, az elsietett vagy túl nagy mértékű enyhítés azonban megakaszthatja, vagy akár meg is fordíthatja az infláció terén eddig tapasztalt előrelépést.

A Fed ezért ülésről ülésre, a rendelkezésre álló makrogazdasági adatok elemzésével fog dönteni a monetáris politikai irányvonalának kiigazításakor - tette hozzá a szenátusi bizottság előtt. Megjegyezte, hogy az árstabilitást és a teljes foglalkoztatást a korábbinál már kiegyensúlyozottabb kockázatok terhelik.

A Federal Reserve a hónap végén tartja következő kamatdöntő ülését. A pénzpiacok kamattartásra számítanak, hogy szeptemberig nem csökkenti a jelenleg 2,25-5,50 százalékos irányadó monetáris politikai kamatsávot.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Egyetlen lépéssel magára haragította Oroszország a világ egyik legerősebb katonai hatalmát: fontos szövetségest nyerhet Ukrajna
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
infláció-devizatartalék-makronaptár-kiskereskedelem-lakásépítés-ipari-termelés-kamatdöntés-piacok