Kína belendült: vizsálat alá veszi az uniós piacvédelmi lépéseket
Gazdaság

Kína belendült: vizsálat alá veszi az uniós piacvédelmi lépéseket

MTI
Kína vizsgálatot indít a Brüsszel által a külföldi támogatásokkal kapcsolatban életbe léptetett uniós gyakorlat ellen annak megállapítására, hogy az EU legújabb intézkedései akadályozzák-e a szabadkereskedelmet - jelentette be szerdán a pekingi kereskedelmi minisztérium.

A vizsgálattal a kereskedelmi minisztérium (MOC) a Kínai Gépipari és Elektromos Termékek Import és Export Kereskedelmi Kamara korábban benyújtott kérelmének tett eleget.

A minisztérium közleménye szerint a vizsgálat a vasúti, a nap- és szélenergia, valamint a biztonsági berendezések ágazataira terjed ki. A vizsgálatot 2025. január 10-ig kell befejezni.

Az EU Bizottsága korábban vizsgálatokat kezdeményezett ezeken a területeken kínai vállalatok ellen. Vizsgálat indult például a kínai szélturbinagyártókkal szemben, amelyek állítólag támogatások révén tettek szert tisztességtelen versenyelőnyre. Brüsszel versenyjogi aggályok miatt vizsgálta egy állami tulajdonban lévő kínai vonatgyártó cég ajánlatát is, amelyet a bolgár közlekedési minisztérium közbeszerzési pályázatán tett.

A MOC szerint az EU a külföldi támogatásokról szóló rendeletének értelmében "razziaszerű" vizsgálatokat hajtott végre kínai vállalatok ellen olyan ágazatokban, mint a mozdonyok, a fotovoltaikus energia, a szélenergia és a biztonsági ellenőrző berendezések gyártása. Kína az ilyen ellenőrzések során alkalmazott uniós gyakorlatot veszi vizsgálat alá - közölte a MOC.

Brüsszel szerint Kína tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokat alkalmaz, például állami támogatással túlzott termelési kapacitást létesít belföldön, amelyek aztán a nemzetközi piacokat árasztják el termékeikkel. Ennek egyik példája a fotovoltaikus ipar.

Egy másik vitás pont Brüsszel és Peking között a Kínában gyártott elektromos autók, amelyekre az EU a múlt hét óta átmeneti büntetővámokat vet ki. Peking első ellenlépésként már korábban bejelentette, hogy vizsgálatot indít az EU-ból származó sertéshús és hústermékek ellen. A népköztársaság a konföderáció országaiból származó szeszes italokat is vizsgálja.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Holdblog

Lehet még bárki Joe Biden utódja?

A hétvégén dől el, ki képviseli a demokratákat Donald Trump ellen az amerikai elnökválasztáson. Joe Biden, a jelenlegi elnök mentális állapotában egyre többen kételkednek, a... The post Lehe

KonyhaKontrolling

Megéri még a nyelvvizsga?

Sokaknak nagy célja, hogy nyelvvizsgát szerezzen, ezzel bizonyítsa tudását, illetve remélhetőleg jobb esélyekkel induljon a munkaerőpiacon. Ebben a bejegyzésben a nyelvtanulás és a nyelvvizsga

Kasza Elliott-tal

Eladások

Augusztus közepén pénzre lesz szükségem, és ehhez el kell adnom pár részvényt. Egy éve is volt egy hasonló dilemám, akkor veszteséggel szálltam ki több papírból, de idén más a tervem.Van

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Váratlanul blokkolták az ukránok Magyarország olajimportjának nagy részét!
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Microsoft logó felhőszoftver