Nagy Márton bejelentést tett: másképp fogják számolni az üzemanyagárakat
Gazdaság

Nagy Márton bejelentést tett: másképp fogják számolni az üzemanyagárakat

Portfolio
Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter szerdai sajtótájékoztatóján több más téma mellett részletesen beszélt az extraprofitadó-szabályozás, illetve a banki tranzakciós illeték változásáról – a megemelt összegeket „védelmi hozzájárulás” néven kell befizetnie a multinacionális cégeknek, illetve a bankoknak és a biztosítóknak. A miniszter kitért az üzemanyag-kereskedők azon javaslatára is, mely szerint havi, és nem heti alapon kellene számolni az üzemanyagárak átlagárát. A kérdés azért fontos, mert Nagy Márton szerint megengedhetetlen, hogy a magyar üzemanyagárak a szomszédos országok árainak átlagára fölött legyenek, a kereskedőknek ez alá kellene levinni az árakat. Nagy Márton támogatását fejezte ki a kereskedők javaslatát illetően.

Extraprofitadó és tranzakciós illeték

A hétfő délelőtti kormányinfón Gulyás Gergely bejelentette, hogy „védelmi hozzájárulás” néven új terheket vetnek ki a multinacionális vállalatokra, az energiacégekre, valamint a bankokra. Erről ebben a cikkünkben írtunk bővebben:

A hétfői nap folyamán Nagy Márton a Bankszövetség elnökségének részletesen is ismertette, miként csökkenthetik a bankok extraprofitadó-befizetésüket, illetve milyen új szabályok lesznek a tranzakciós illeték kapcsán. A részleteket ebben a cikkünkben mutattuk be:

Az ezekkel kapcsolatos jogszabályok pontos változásának részleteiről ebben a cikkünkben írtunk:

Hogy miért volt szükség ezekre a kiigazításokra, azt ebben a cikkünkben mutattuk be:

Extraprofitadó: marad és megy

A szerdai sajtótájékoztatón az extraprofitadó kapcsán Nagy Márton megjegyezte, azt a gyógyszergyártóknál, a távközlésnél és a légiközlekedésnél elengedik, a többi érintett ágazat esetén viszont nem.

Utóbbi körbe tartozik a kiskereskedelem, az energiacégek, valamint a bankok és a biztosítók.

Bankok különadó-terhelése

A bankok kapcsán Nagy Márton azt mondta, a kormány betartotta a velük kötött megállapodását: a bankokat terhelő különadók (hagyományos és extraprofitadó - a szerk.) teljes összege 260 milliárd forint, amelynek a felét le lehet vonni. A miniszter szerint azonban a bankok – a megállapodással szemben – nem növelték az állampapír-állományukat, ezért a kormánynak módosítania kellett a szabályokon, hogy csak az állampapír-állomány növelésével lehessen levonni a bankadót.

Nagy Márton szerint a banki különadóteher jövőre sem változik, nominálisan nem csökken, és körülbelül 280 milliárd forint lesz az értéke, amelyből nagyjából 140 milliárdot le lehet vonni, 140 milliárdot be kell fizetni. A miniszter úgy véli, 2024-ben nem sikerül teljesíteni a bankoknak az állampapír-állományuk növelését.

Biztosítók terhelése

A biztosítókat illetően Nagy Márton megjegyezte, a biztosítási adó összege jövőre nem módosul, de a fele leírható lesz.

Tranzakciós illeték-változások

Kérdésre a tranzakciós illeték emeléséről, illetve az új kiegészítő tranzakciós illetékről is beszélt a nemzetgazdasági miniszter. Nagy Márton hangsúlyozta, a szabályok szerint a bankok nem háríthatják át a lakosságra a megemelt illetékeket, és a kedvezményeket sem vonhatják meg.

Az erről szóló jogszabály meg is jelent a közlönyben:

A miniszter szerint a bankrendszer sokat keres azon, hogy különbség van a vételi és az eladási árfolyam között. Vannak azonban olyan (fintech) cégek, mint a Revolut vagy a Wise, amelyek a középárfolyam közelében váltanak.

A bankok ezzel nem tudnak versenyezni, majd most versenyeznek, ezt tudom mondani

– mondta Nagy Márton. Hozzátette, 

Ezt meg fogjuk fontolni

– mondta a miniszter, megjegyezve, hogy ez csak a természetes személyekre vonatkozhatna, a vállalatokra nem.

Üzemanyagárak

Kérdésre válaszolva Nagy Márton a Független Benzinkutasok Szövetségének és a Magyar Ásványolaj Szövetségének arról a javaslatáról is beszélt, mely szerint hatékonyabb lenne a heti helyett havonta történő statisztikai összevetések elvégzése, aminek segítségével kiküszöbölhetők lennének a szomszédos országok sajátosságaiból adódó eltérések. Ez a felvetés azért lényeges, mert a miniszter szerint megengedhetetlen, hogy a magyar üzemanyagárak a szomszédos országok üzemanyagárainak bőven az átlaga fölött legyenek.

A felvetésről itt írtunk:

Nagy Márton azt mondta,

egyetért vele, és erősen támogatja az üzemanyag-kereskedők javaslatát.

Kiemelte: a KSH részére fognak tenni egy javaslatot, mely szerint

minden hónap első péntekén jelenjen meg az előző hónap átlagára és annak értékelése.

A kormány ennek megfelelően havi rendszerességgel fogja tekintetbe venni az átlagárakat, nem pedig hetivel.

A miniszter kérdésre elmondta, a kormány nem gondolkozik az üzemanyagokra kivetett adók csökkentésén, mivel az üzemanyagok adótartalma az uniós átlagnak megfelelő.

Azzal kapcsolatban, hogy milyen szabályozói eszközökkel avatkozna be a kormány, amennyiben az üzemanyag-kereskedők nem csökkentenék az árat megfelelő mértékben, Nagy Márton azt mondta, a kormány több lehetséges szabályozói lépésen is gondolkodott. Figyelmeztetett, a kormány nagyon gyorsan fog tudni dönteni, amennyiben a kereskedők nem tartják be ezt a felszólítást.

Ezt be kell tartani, nincs mese, nem fogjuk tolerálni ezt a kérdéskört

– hangsúlyozta a miniszter, hozzátéve, a párbeszéd jobb út, mint az erősebb eszközökkel való beavatkozás, ennek érdekében törekedni fognak egy mindkét fél számára korrekt módszertan bevezetésére.

Nagy Márton elmondta még, már dolgoznak azon, hogy a KSH most péntektől próbáljon átállni az új módszertanra. A kormány július végén tartja következő ülését, ahol be fognak számolni ezekről a fejleményekről.

Címlapkép forrása: MTI Fotó/Balogh Zoltán

A Skynet-teszt
Gazdaság

A Skynet-teszt

Mi alapján lehet eldönteni, hogy emberrel vagy mesterséges intelligenciával beszélgetünk?

Holdblog

Lehet még bárki Joe Biden utódja?

A hétvégén dől el, ki képviseli a demokratákat Donald Trump ellen az amerikai elnökválasztáson. Joe Biden, a jelenlegi elnök mentális állapotában egyre többen kételkednek, a... The post Lehe

KonyhaKontrolling

Megéri még a nyelvvizsga?

Sokaknak nagy célja, hogy nyelvvizsgát szerezzen, ezzel bizonyítsa tudását, illetve remélhetőleg jobb esélyekkel induljon a munkaerőpiacon. Ebben a bejegyzésben a nyelvtanulás és a nyelvvizsga

Kasza Elliott-tal

Eladások

Augusztus közepén pénzre lesz szükségem, és ehhez el kell adnom pár részvényt. Egy éve is volt egy hasonló dilemám, akkor veszteséggel szálltam ki több papírból, de idén más a tervem.Van

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Váratlanul blokkolták az ukránok Magyarország olajimportjának nagy részét!
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
ausztria_tajkep_hegy_haz