Sokkoló megszorítások Franciaországban: a 10 milliárd eurós kiadáscsökkentés lehet a kezdet
Gazdaság

Sokkoló megszorítások Franciaországban: a 10 milliárd eurós kiadáscsökkentés lehet a kezdet

Portfolio
Az Európai Bizottság a hírek szerint a következő francia kormánytól több mint 15 milliárd eurónyi költségvetési kiigazítást vár el, hogy megfeleljen az EU-s pénzügyi előírásoknak. Eközben a leköszönő kormány már egy 10 milliárd eurós konszolidációs csomagot mutatott be.

Bruno Le Maire francia pénzügyminiszter bejelentette, hogy 10 milliárd eurós kiadáscsökkentést tervez az ország költségvetési hitelességének fenntartására irányuló erőfeszítések részeként, a politikai bizonytalanság közepette, amikor még azt sem tudni, milyen új kormány alakulhat Franciaországban – számolt be a Bloomberg.

A megszorítások célja a kormány azon célkitűzésének teljesítése, hogy a hiányt idén a GDP 5,1%-ára, 2027-re pedig 3%-ra csökkentse. A megtakarítások a minisztériumok költségvetésének korlátozásából, az energiaipari vállalatok nyereségadójának megváltoztatásából és a helyi hatóságok szintjén végrehajtott megszorításokból származnak. Le Maire azt is elmondta, hogy kormánya megkezdte a 2025-ös költségvetés kiadáscsökkentési lehetőségeinek kidolgozását.

A következő kormánynak azonban nehéz feladat lesz megfelelni az Európai Unió további bevételekre vagy megtakarításokra vonatkozó követeléseinek. A Bloomberg értesülései szerint az Európai Bizottság azt javasolta, hogy Franciaország találjon évente több mint 15 milliárd euró többletbevételt vagy megtakarítást hozzon össze,

ami az éves bruttó hazai termék mintegy 0,55%-ának felel meg hét év alatt.

A leköszönő kormány sürgősségi intézkedéseket vállalt a kiadások idei csökkentésére, de a következő kormányt alakító pártok a kiadások hatalmas növelését ígérték. Még Emmanuel Macron elnök saját frakciójának programja is évente mintegy 21 milliárd euróval növelné a hiányt az Institut Montaigne agytröszt elemzése szerint.

François Villeroy de Galhau, a Francia Nemzeti Bank elnöke arra figyelmeztetett, hogy az országnak nem szabad növelnie a költségvetési hiányt, mivel annak finanszírozása többe kerül és a szuverenitást is veszélyezteti. A kiadásokat csökkentő intézkedések közé tartozik a munkanélküliségi biztosítási rendszer reformja, de a változtatások végrehajtását felfüggesztették.

A 15 milliárd eurós túllépés része azoknak a tárgyalásoknak, amelyek célja, hogy Franciaország több időt kapjon arra, hogy a blokkban a kibocsátás 3%-ában meghatározott hiányplafon alá kerüljön, és a megengedett horizontot négy évről hét évre hosszabbítsák meg. Franciaország politikai patthelyzete azonban megnehezíti a reformokról és beruházásokról szóló megbeszéléseket, amelyek ezt a hosszabb kilátást kísérnék.

Az időhorizont meghosszabbítása nélkül az országnak drasztikusabban kellene csökkentenie a terveket. A Bruegel brüsszeli agytröszt becslései szerint a szükséges kiigazítás négyéves forgatókönyv esetén a GDP 0,94%-át, hétéves távlatban pedig 0,54%-át tenné ki.

A kötvénybefektetők számára Franciaország költségvetési pályája kulcsfontosságú, mivel az ország adóssága már most meghaladja a GDP 110%-át, és folyamatosan emelkedik. A befektetők által a francia kötvények vásárlásához kért többlethozam a biztonságosabb német kötvényekhez képest máris megugrott, és a befektetők nyomása a hitelminősítők által az év későbbi szakaszára tervezett jelentések előtt még fokozódhat.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Kiszámoló

Új e-mailes átverések

Nagyon terjed az Egyesült Államokban az új e-mailes átverések, amik pofonegyszerűek, mégis végtelenül hatásosak. Az elkövetők megfertőznek olyan emberek számítógépeit, akik sok pénzt keze

MNB Intézet

A szignifikanciatesztelés logikája

Egy viselkedéses közgazdaságtan területén végzett kutatás során arra voltak kíváncsiak a kutatók, hogy a reptéri piszoárok belsejébe ragasztott legyet ábrázoló matrica növeli-e annak az e

GDPR

Nagy nyelvi modellek és adatvédelem

Az elmúlt bő másfél évben, mióta a ChatGPT széles körben elérhetővé vált, a nagy nyelvi modelleken (Large Language Model, LLM) alapuló megoldások hihetetlen tempóban váltak mind a munkahely

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Újult erővel támad a fertőzés, ami Magyarországon is halálozással járt - Már a hazai járványhatóság is figyelmeztet

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
vihar Budapest